Οι αλλαγές προσώπων συνεχίζονται στον Λευκό Οίκο, καθώς όπως ανακοινώθηκε, ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ αποχωρεί από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και αντικαθίσταται από τον Τζόν Μπόλτον.
Ο Μπόλτον είναι ένας υπερσυντηρητικός, «γεράκι» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Ο 69χρονος θα γίνει ο τρίτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας μέσα σε 14 μήνες. Και αυτή τη φορά, όπως έγινε και στην περίπτωση του πρώην πια υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, η απόλυση ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, μέσω twitter.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι από τις 9 Απριλίου 2018, ο πρέσβης Τζον Μπολτον θα είναι ο νέος μου σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. Ευχαριστώ πολύ για τις υπηρεσίες του τον στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ που έκανε εξαιρετική δουλειά και θα είναι για πάντα φίλος μου. Επίσημη παράδοση θα γίνει στις 9 Απριλίου». Αυτή ήταν η ανακοίνωση.
Αναμενόμενη εξέλιξη η αλλαγή
Είναι μια ακόμη (μάλλον όχι η τελευταία) αλλαγή αξιωματούχου που είχε ρόλο «κλειδί» στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Εδώ και μέρες «κυκλοφορούσε» η φήμη πως ο ΜακΜάστερ ήταν ο επόμενος στη λίστα καρατόμησης. Ο παρασημοφορημένος με τρία αστέρια στρατηγός ήταν η επιλογή του Τραμπ για να αντικαταστήσει πριν από μήνες τον Μάικλ Φλιν, που παραιτήθηκε εξαιτίας της ανάμιξής του στην υπόθεση με την Ρωσία και την παρέμβασή της στις αμερικανικές εκλογές.
Εδώ κι εβδομάδες ο ΜακΜάστερ έβλεπε τη θέση του να αποδυναμώνεται. Και κυρίως, τον πρόεδρο τω. ΗΠΑ να μην τον στηρίζει παρά τις φήμες περί απομάκρυνσής του. Και κάπως έτσι, σχεδόν 10 μέρες μετά την απόλυση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ήρθε η απόλυσή του.
Ποιος είναι ο Τζον Μπόλτον
Ο Τζον Μπόλτον είναι ένα από τα πιο σκληρά «γεράκια» της κυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους. Έγινε σχολιαστής στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και είναι γνωστός για το εξαιρετικά τραχύ στιλ του.
Είναι ένας από τους σκληρότερους επικριτές της συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν που είχε υπογραφτεί το 2015 με στόχο να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Τασσόταν πάγια υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης τόσο εναντίον του Ιράν, όσο κι εναντίον της Βόρειας Κορέας.
«Με τον διορισμό του Τζον Μπόλτον, η ομάδα του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική θα γίνει η πιο συντηρητική και ιδεολογικοποιημένη και η λιγότερο πραγματιστική στην πρόσφατη μνήμη, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι προκλήσεις στο διεθνές σκηνικό απαιτούν σκληρότητα, αλλά επίσης κι ευελιξία και πραγματισμό», ήταν η αντίδραση του Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, έμπειρου διπλωμάτη που έχει υπηρετήσει δημοκρατικές αλλά και ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις.
«Έντιμος μεσολαβητής»
Ο ίδιος ο Μπόλτον δήλωσε ότι βλέπει το ρόλο του ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ ως αυτόν του «έντιμου μεσολαβητή» που παρουσιάζει στον πρόεδρο το πλήρες φάσμα των επιλογών του.
Μιλώντας στο Fox News, (σ.σ. στο κανάλι όπου δουλεύει ως σχολιαστής), είπε πως ο Τραμπ χρειάζεται να γίνεται ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμβούλων του. Παράλληλα, ο Μπόλτον τόνισε πως τον εξόργισε η διαρροή των σημειώσεων του τηλεφωνήματος του Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και έκρινε ότι το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Ρώσο ομόλογό του για την επανεκλογή του ήταν απλά ζήτημα ευγένειας.