Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Απολογία και 500.000 λίρες από τη βρετανική κυβέρνηση σε Λίβυους που βασανίστηκαν από τον Καντάφι (βίντεο)

Σε μια αξιέπαινη πράξη προέβη σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, η οποία απολογήθηκε σε ένα Λίβυο αντιφρονούντα και τη σύζυγό του, επειδή είχε συμμετάσχει στη σύλληψη και την παράδοσή τους στο συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, όπου υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. 

«Εξ ονόματος της κυβέρνησης της Μεγαλειότητάς της, ζητώ ανεπιφύλακτα συγγνώμη» ανέφερε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε μια επιστολή που διάβασε στο κοινοβούλιο ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ. Η επιστολή απευθυνόταν στον Μπελχάτζ και τη σύζυγό του, την Φατίμα Μπουσάρ. Οι δυο τους συνελήφθησαν το 2004 από πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ταϊλάνδη και κατόπιν μεταφέρθηκαν και βασανίστηκαν στη Λιβύη.

«Με τις ενέργειές της, η βρετανική κυβέρνηση συνέβαλε στη σύλληψή σας, στη μεταφορά σας και στα δεινά σας» παραδέχεται η Μέι στην επιστολή αυτή. Αναφερόμενη στα βασανιστήρια που υπέστησαν, διαβεβαιώνει ότι «η βρετανική κυβέρνηση σας πιστεύει και κανείς από τους δυο σας δεν θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο (...) Θα έπρεπε να έχουμε καταλάβει πολύ νωρίτερα τις απαράδεκτες πρακτικές ορισμένων από τους διεθνείς εταίρους μας», πρόσθεσε, αναφερόμενη προφανώς στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Μπελχάτζ χαιρέτισε αυτή τη «θαρραλέα» συγγνώμη του Λονδίνου. «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για αυτήν τη θαρραλέα απόφαση της πρωθυπουργού Μέι και του γενικού εισαγγελέα Τζέρεμι Ράιτ», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη όπου κατοικεί μόνιμα. «Η συγγνώμη γίνεται δεκτή και βάζει τέλος σε πολλά χρόνια οδύνης», πρόσθεσε.

Ο εισαγγελέας διευκρίνισε ότι πέραν της συγγνώμης, η βρετανική κυβέρνηση θα καταβάλει 500.000 λίρες (565.000 ευρώ) στη Φατίμα Μπουσάρ. Ο Μπελχάτζ δεν ζήτησε καμία οικονομική αποζημίωση, μόνο μια συγγνώμη, στο πλαίσιο της συμφωνίας που βάζει τέλος στη νομική διαδικασία που είχε κινήσει το ζεύγος.

Ο Μπελχάτζ και η Μπουσάρ, που τότε διένυε τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στην Μπανγκόκ από Αμερικανούς πράκτορες το 2004. Ο Μπελχάτζ ήταν επικεφαλής της Ομάδας Λιβυκής Ισλαμικής Μάχης, μιας οργάνωσης που μαχόταν το καθεστώς του Καντάφι. Το ζευγάρι εκδόθηκε στην Τρίπολη, όπου ο Μπελχάτζ βασανίστηκε και κρατήθηκε σε φυλακές για τα επόμενα έξι χρόνια. Τα αρχεία του καθεστώτος του Καντάφι άφηναν να εννοηθεί ότι είχε συλληφθεί χάρη σε μια πληροφορία που έδωσαν οι Βρετανοί, αφού ο Μπελχάτζ νωρίτερα είχε ζητήσει άσυλο –αλλά δεν του είχε δοθεί– στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Tags
Back to top button