Ένα απόκοσμο τοπίο διαμορφώθηκε μετά την κατολίσθηση σε ορυχείο χαλκού στη Γιούτα, που θεωρείται η μεγαλύτερη, μη ηφαιστειογενής, που έχει συμβεί ποτέ!
Περίπου 65 -70 εκατομμύρια κυβικών μέτρων από βράχους και χώματα αποκολλήθηκαν, με τα ταχύτητες που έφτασαν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, προκαλώντας σεισμούς με ένταση 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η μεγάλη κατολίσθηση στο Μπίνγκαμ Κάνιον (Bingham Canyon), έγινε στις 10 Απριλίου του 2013. Το ορυχείο λειτουργούσε από το 1906 και παρήγαγε το 25% του χαλκού που χρησιμοποιείτο στις ΗΠΑ.
Η λειτουργία του επί έναν αιώνα, είχε δημιουργήσει έναν κρατήρα 970 μέτρων βάθους και τεσσάρων χιλιομέτρων πλάτους. Αυτή η τεράστια τρύπα, διαμόρφωνε ένα εντυπωσιακό τοπίο και για το λόγο αυτό, είχε χαρακτηριστεί ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο το 1966.
Όσο όμως ο κρατήρας μεγάλωνε, τόσο οι επιχειρηματίες αμφισβητούσαν τη σταθερότητα των πρανών του λάκκου. Έτσι εγκαταστάθηκαν συστήματα τεχνολογίας για την παρακολούθηση του, όπως αισθητήρες και υπόγεια ραντάρ.
Στις αρχές του 2013, οι υπεύθυνοι του ορυχείου πήραν σημάδια αυξανόμενης αστάθειας στον βορειοανατολικό τοίχο. Το πρωί της 10ης Απριλίου, άρχισε η κατολίσθηση. Η περιοχή εκκενώθηκε αμέσως, ενώ επτά ώρες αργότερα, ήρθε η μεγάλη κατάρρευση της πλαγιάς.
Από την κατολίσθηση προκλήθηκαν 16 σεισμοί, ενώ δεν υπήρξε ούτε τραυματισμός. Από το 2000 έως το 2011 το ορυχείο χαλκού είχε αρκετές διαρροές χημικών ουσιών. Επίσης εξετάζεται η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε έκταση 115 χιλιομέτρων.
Το 2008, η εταιρεία που το διαχειρίζεται κατηγορήθηκε για μεγάλες καταστροφές στο οικοσύστημα, από την απελευθέρωση ουσιών όπως σελήνιο, χαλκό, αρσενικό, ψευδάργυρο, μόλυβδο, και κάδμιο.