Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του Αιγύπτιου Φαραώ Αμενχοτέπ Ι

Στο φως, χάρη στην τεχνολογία, ήρθε το πρόσωπο του φαραώ Αμενχοτέπ Ι (Αμένωφις Α΄), που βασίλεψε στην αρχαία Αίγυπτο από το 1525 έως το 1504 π.Χ. Η μούμια του είχε βρεθεί πριν από 140 χρόνια στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπαχάρι, απέναντι από το Λούξορ. Οι αρχαιολόγοι, ωστόσο, δίσταζαν να την ανοίξουν, θέλοντας να διατηρήσουν ανέπαφο το υπέροχο νεκρικό προσωπείο και τους επιδέσμους με τους οποίους τυλίχτηκε το σώμα.

Ετσι, η μούμια υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία αποκαλύπτοντας τα μυστικά της. Η δρ Σαχάρ Σαλεέμ, καθηγήτρια Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και συντάκτρια της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Medicine, απέδειξε ότι ο Αμενχοτέπ Ι απεβίωσε σε ηλικία 35 ετών. «Είχε ύψος περίπου 169 εκατοστά και τα δόντια του ήταν σε καλή κατάσταση», επισημαίνει. «Επίσης, φορούσε περίπου τριάντα φυλαχτά και ένα περίτεχνο χρυσό ζωνάρι με ολόχρυσες χάντρες. Ο φαραώ πρέπει να έμοιαζε στον πατέρα του. Είχε στενό πιγούνι, μικρή, στενή μύτη και κατσαρά μαλλιά, ενώ τα δόντια στην άνω γνάθο ήταν κάπως πεταχτά».

Η δρ Σαλεέμ δεν διαπίστωσε τραύματα ή δυσμορφία στο νεκρό σώμα που θα μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατο. Υπήρξαν, ωστόσο, μεταθανάτιες κακώσεις που μάλλον προκλήθηκαν από ληστές που προσπάθησαν να συλήσουν τον τάφο του.

Η εξέταση της μούμιας αναμένεται να δώσει στους επιστήμονες πολύτιμες πληροφορίες για τη διαδικασία της μουμιοποίησης εκείνη τη χρονική περίοδο. Αλλωστε, ο Αμενχοτέπ Ι είναι ο πρώτος φαραώ που βρέθηκε με τα χέρια διπλωμένα πάνω στο στήθος του, ενώ δεν είχε αφαιρεθεί ο εγκέφαλός του, κάτι σπάνιο.

Τέλος, η δρ Σαλεέμ επισήμανε ότι η ύπαρξη κοσμημάτων και φυλαχτών διαψεύδει τις θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι ιερείς τα αφαιρούσαν προκειμένου να τα δώσουν στους επόμενους φαραώ. Αιγυπτιολόγοι εκτιμούν, με βάση την αποκωδικοποίηση ιερογλυφικών και αναπαραστάσεων, ότι οι ιερείς της 21ης Δυναστείας, τον 11ο αιώνα π.Χ., ήταν οι πρώτοι που ξετύλιξαν τη μούμια προκειμένου να περιποιηθούν τις βλάβες που είχαν προκαλέσει οι τυμβωρύχοι και να επαναφέρουν τη λάμψη της.

Tags
Back to top button