«Αναπαραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη» είναι ο τίτλος του συλλογικού τόμου που με ανακοινώσεις διακεκριμένων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζεται την Τετάρτη 5 Απριλίου (ώρα 19.30) στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Ο λόγος για τη δίγλωσση έκδοση συγκεντρώνει τις ανακοινώσεις διακεκριμένων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμμετείχαν στην ομώνυμη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού τον Απρίλιο του 2016. Η εκδήλωση αποτελεί παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης
«Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944)» μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου». Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπες φωτογραφίες του συλλέκτη Β. Μήτου από ερασιτεχνικές λήψεις Γερμανών στρατιωτών που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Ελλάδα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941-1944), φιλμ, αναπαραγωγές και ψηφιακές προβολές, αξιοποιώντας φωτογραφίες που μέχρι πρότινος είχαν εξοβελισθεί ως ιστορικά τεκμήρια, τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι καταγράφουν το «βλέμμα του κατακτητή», όσο και εξαιτίας του ερασιτεχνικού και κατ’ επέκταση «περιθωριακού» χαρακτήρα τους.
Στόχος της έκθεσης είναι να αποκαλύψει τη δύναμη της προπαγάνδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην επίσημη και στην ερασιτεχνική φωτογραφική παραγωγή του Τρίτου Ράιχ και να ρίξει φως στις άγνωστες όψεις της ιστορίας της πόλης, καθώς η γερμανική κατοχή αποτελεί μία περίοδο για την οποία «σκοτεινά σημεία» συνεχίζουν να υφίστανται.
Μερικές από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες της έκθεσης:
Λούστρος που διαλαλεί τις υπηρεσίες τουΑποψη από τα Κάστρα της πόληςΑποψη της παραλίαςΓερμανοί στρατιώτες επιδιορθώνοντας όχημα σχολής οδηγώνΓερμανός στρατιώτης φωτογραφίζει την ΚαμάραΚινηματογράφος επιταγμένος για γερμανούς στρατιώτες (λήψη Ernst Gruwald)Μικρά παιδιά που χαιρετούν ναζιστικάΜοναδά γερμανικού στρατού στον Αγιο Δημήτριο (Απρίλιος 1941)Το εβραϊκό νεκροταφείο κατά την καταστροφή του το 1942
Φωτοκάρτα με όχημα σχολής οδηγών
Πηγή: