
Τα τελευταία χρόνια πολλά ακούγονται και γράφονται για τον υβριδικό πόλεμο και την δυνατότητα που έχει να επηρεάσει μια χώρα καταλυτικά την καθημερινότητα πολιτών άλλης εχθρικής προς αυτή χώρας, προκαλώντας οικονομικές καταστροφές και εικόνα χάους, καθώς και να επηρεάσει σημαντικότατα την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση πολέμου.
Καταπέλτης ο πρώην Αρχηγός του Βρετανικού MI6
Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, φανάρια-ζόμπι και απενεργοποιημένα ηλιακά πάνελ είναι μόνο μερικές από τις πιθανές απειλές από την Κίνα που περιγράφονται από τον πρώην επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, Σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ, αναφέρει .
Η Βρετανία «υπνοβατεί» σε ένα σενάριο όπου η χρήση κινεζικής τεχνολογίας σε προϊόντα «απολύτως κρίσιμα για την επιβίωση της χώρας» θα μπορούσε να επιτρέψει στο Πεκίνο να οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο, προειδοποιεί ο άνθρωπος που διηύθυνε την Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας.
Ο Σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ, πρώην επικεφαλής της MI6, εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι οι πιο ζωτικές εθνικές υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως τα νοσοκομεία, τα ενεργειακά δίκτυα και τα δίκτυα μεταφορών, θα μπορούσαν να τεθούν «υπό τον έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».
Η Ευρώπη στα πρόθυρα της καταστροφής! Οκτώ χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιβιώσουν στον εφιάλτη της επόμενης κρίσης
Η απόφασή του να μιλήσει έρχεται μετά την επίθεση του Σερ Ρίτσαρντ στις «ιδεολογικές» πολιτικές μηδενικών εκπομπών του υπουργού Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ, τις οποίες χαρακτήρισε απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω της εξάρτησής τους από την κινεζική τεχνολογία.
Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στο i Paper: «Το πρόβλημα είναι ότι έχετε τον ιδεολογικό Εντ Μίλιμπαντ που επιδιώκει μηδενικές εκπομπές άνθρακα χωρίς να σκέφτεται τον αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια».
Πρόσθεσε: «Είναι τόσο τρελό... όλη η πολιτική είναι εντελώς τρελή».
Η Κίνα στοχεύει σε Παγκόσμια κυριαρχία έως το 2049
Ο Σερ Ρίτσαρντ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει να κάνει με ένα «κράτος υπό την ηγεσία των κομμουνιστών που έχει, σε κοινή θέα, μια πολύ σαφή στρατηγική... Έχουν δεσμευτεί σε μια πολιτική παγκόσμιας κυριαρχίας έως το 2049.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα στρατιωτική κυριαρχία. Σημαίνει έναν κόσμο που έχει σχεδιαστεί για να συμμορφώνεται με τις κινεζικές αξίες και ένα διεθνές σύστημα που κυριαρχείται από την Κίνα».
Ο Σερ Ρίτσαρντ δήλωσε: «Υπάρχει μια πολύ σαφής στρατηγική φιλοδοξία, η οποία είναι να εκτοπιστεί η Δύση, και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η μέθοδος για να γίνει αυτό είναι να κυριαρχήσουν στους νέους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, τους οποίους θεωρούν ως το κύριο φόρουμ για διεθνή αγώνα».
Πρόσθεσε: «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε στο μέλλον πώς η χώρα προστατεύει τον εαυτό της και πώς υιοθετεί πολιτικές για τη μείωση του κινδύνου».
«Ακούγεται σαν συνωμοσία αλλά δεν είναι».
Οι κινεζικές εταιρείες πρωτοστατούν στην κατασκευή μικροτσίπ, γνωστών ως κινητών μονάδων ή CIM, που είναι ενσωματωμένα σε εξοπλισμό ή συσκευές που κυμαίνονται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φανάρια έως ηλιακούς συλλέκτες και βιομηχανικά ψυγεία.
Αυτές οι συσκευές μεταδίδουν και λαμβάνουν δεδομένα εξ αποστάσεως και είναι γνωστές ως μέρος του «διαδικτύου των πραγμάτων» (IoT).
«Έχουν τοποθετήσει υλικό στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας που τους δίνει τη δύναμη να διαταράξουν τις οικονομίες άλλων χωρών εάν και όταν χρειαστεί», δήλωσε ο Σερ Ρίτσαρντ.
Ο εφιάλτης ενός ψηφιακού μπλακάουτ κάνει την Ευρώπη να επιστρέφει στα μετρητά! Τι συμβαίνει με τις ψηφιακές συναλλαγές;
«Ή να τις κάνουν τόσο εξαρτημένες από την Κίνα που δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από την κινεζική κυριαρχία».
Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε πώς πιστεύει ότι θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι αναταραχές που προκαλούνται από την Κίνα, με μεγάλες πόλεις ή αυτοκινητόδρομους να έχουν σταματήσει ή να έχουν σαρωτικά μπλακάουτ από τα διαταραγμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
«Θα μπορούσατε να απενεργοποιήσετε το σύστημα φαναριών στο Λονδίνο. Θα μπορούσατε να ακινητοποιήσετε 300 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε κάθε κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Θα μπορούσατε να φέρετε το Λονδίνο σε πλήρη ακινησία. Θέλω να πω, οι άνθρωποι απλώς δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν την κλίμακα», είπε.
«Και ομοίως, με την τεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με το δίκτυο - τα οποία εξαρτώνται από ορισμένα κομμάτια της κινεζικής τεχνολογίας - θα μπορούσαν να οδηγήσουν το δίκτυο σε κατάρρευση ή να καταστήσουν πολύ δύσκολη τη λειτουργία του».
Εθνική ασφάλεια έναντι κινεζικών επενδύσεων
Την περασμένη εβδομάδα, ανεξήγητος εξοπλισμός επικοινωνίας βρέθηκε μέσα σε μπαταρίες και συσκευές κινεζικής κατασκευής που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση ηλιακών συλλεκτών με δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.
Αυτοί οι πιθανοί διακόπτες ασφαλείας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου ασφαλείας και δεν αναφέρονταν στα έγγραφα του προϊόντος.
Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι τα κρυμμένα εξαρτήματα παρείχαν μυστικά κανάλια επικοινωνίας που θα μπορούσαν να παρακάμψουν εξ αποστάσεως τα τείχη προστασίας ασφαλείας, επιτρέποντας σε μια εχθρική οντότητα να αποσταθεροποιήσει και να καταστρέψει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Οι δήμοι θα "αρπάζουν" τις καταθέσεις σου! Θα βάζουν χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και για οφειλές 10ετίας
Ο συναγερμός έχει επανειλημμένα σημάνει για μια αυξανόμενη απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο από το Πεκίνο, με το Υπουργείο Άμυνας να απαγορεύει τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) με κινεζικά εξαρτήματα από ευαίσθητες τοποθεσίες και στρατιωτικές βάσεις εκπαίδευσης νωρίτερα φέτος λόγω φόβων κατασκοπείας, όπως αποκάλυψε το The i Paper.
Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κινεζική τεχνολογία έρχονται καθώς η Βρετανία προσπαθεί να εξισορροπήσει την εθνική της ασφάλεια, ενώ παράλληλα αναζητά τις απαραίτητες επενδύσεις από την Κίνα για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μια πρόσθετη πίεση στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας τέθηκε την περασμένη εβδομάδα υπό αμφισβήτηση, όταν η Κίνα εξέδωσε προειδοποίηση μετά την εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, κατηγορώντας τη Βρετανία ότι συνεργάζεται με την Αμερική για να αποκλείσει κινεζικά προϊόντα από τις αλυσίδες εφοδιασμού, στο πλαίσιο της απαίτησης της συμφωνίας των ΗΠΑ για αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Σερ Ρίτσαρντ ενημέρωσε δώδεκα βουλευτές στο Κοινοβούλιο σχετικά με την απειλή για την εθνική ασφάλεια που θέτει η κινεζική τεχνολογία.
Μαζί του ήταν ο Τσαρλς Πάρτον, ένας βετεράνος διπλωμάτης και επικεφαλής εμπειρογνώμονας στον Συνασπισμό για την Ασφαλή Τεχνολογία (CST), μια ομάδα που υπέβαλε μια λεπτομερή έκθεση στην Υποεπιτροπή Επιχειρήσεων και Εμπορίου του Κοινοβουλίου για την Οικονομική Ασφάλεια, παρουσιάζοντας τους κινδύνους από την κινεζική τεχνολογία νωρίτερα φέτος.
Τέλος εποχής για τις κάρτες... τα ΑΤΜ τις καταργούν! Πλέον μετρητά μόνο από το κινητό
Συσκευές που συμπεριφέρονται με εχθρικό τρόπο
Ο Γκρέιμ Ντάουνι, βουλευτής των Εργατικών και πρόεδρος του CST, λέει ότι η Κίνα θα μπορούσε να δώσει εντολή σε συσκευές να συμπεριφέρονται με εχθρικό τρόπο στέλνοντας μια ενημέρωση λογισμικού.
«Η τεχνολογία είναι τόσο απλή. Όλοι έχουμε συνηθίσει να κάνουμε μια μικρή αναβάθμιση firmware στο κινητό μας τηλέφωνο ή σε οτιδήποτε άλλο... Η κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει το τσιπ έχει πρόσβαση για να ενημερώσει το firmware και θα μπορούσε να πει σε ένα ψυγείο να απενεργοποιηθεί ή να υπερθερμάνει τα συστήματα κλιματισμού.
«Μπορούν να λάβουν ένα σήμα απενεργοποίησης της ψύξης σε ένα ψυγείο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση εμβολίων ή φαρμάκων. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να διαγράψετε όλα αυτά τα φάρμακα και να τα καταστρέψετε, και αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις υπηρεσίες υγείας».
Ο Ντάουνι υπογραμμίζει ότι η απομακρυσμένη απενεργοποίηση και ενεργοποίηση των ψυκτικών στοιχείων ενός ψυγείου θα ήταν δύσκολο να εντοπιστεί και θα μπορούσε να αναγνωριστεί λανθασμένα ως τεχνολογική βλάβη ή σπασμένο εξάρτημα, σε αντίθεση με μια σκόπιμη εχθρική πράξη διαταραχής.
Η CST επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτήν την απειλή, αντί να πιέζει για μια επίπεδη απαγόρευση ή να ζητά την αφαίρεση αυτών των εξαρτημάτων.
Είπε: «Υπάρχουν πάνω από 5 δισεκατομμύρια από αυτές τις ενσωματωμένες μονάδες σε διαφορετικά τμήματα της τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο και η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 65%, κατασκευάζεται στην Κίνα... Οτιδήποτε συνδέεται με οποιοδήποτε είδος δικτύου πιθανότατα έχει μία από αυτές τις μονάδες μέσα του.
«Αυτό το πολύ απλό κομμάτι εξοπλισμού που βρίσκεται παντού είναι ένα πιθανό υπογάστριο για τους αντιπάλους, είτε υποστηρίζεται από το κράτος είτε όχι, ειλικρινά, για να επιτεθούν σε διαφορετικά τμήματα του βρετανικού τρόπου ζωής».
Επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αναθεώρηση σχετικά με τον ρόλο της Κίνας σε ενεργειακά συστήματα όπως τα ηλιακά πάνελ, με αναφορές ότι η MI5 αναλύει τον βαθμό στον οποίο η χρήση κινεζικής τεχνολογίας, όπως τα ηλιακά πάνελ ή οι βιομηχανικές μπαταρίες, θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια.
Η Huawei στο στόχαστρο
Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως απαγορεύσει στην κινεζική εταιρεία να εργάζεται σε κρίσιμες βρετανικές υποδομές, με την Huawei να έχει απαγορευτεί να λειτουργεί σε ευαίσθητα δίκτυα επικοινωνιών, όπως το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας ήταν ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στην ενημέρωση ασφαλείας της περασμένης εβδομάδας για τους βουλευτές, με τον Σερ Ρίτσαρντ να λέει στην εφημερίδα ότι η τότε Συντηρητική κυβέρνηση άργησε να ενεργήσει για την απειλή που αποτελούσε η εταιρεία για την εθνική ασφάλεια.
«Χρησιμοποιήσαμε πολλά παραδείγματα στην ενημέρωση, η Huawei ήταν ένα προφανές», είπε.
«Η κυβέρνηση αργά συνειδητοποίησε το πρόβλημα εκεί και ακολούθησε τα παραδείγματα της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για να τις βγάλει από το 5G μας».