Καμπανάκι μας κρούει Τουρκάλα Αντιναύαρχος για τα σχέδια της Άγκυρας που αφορούν την χρήση εξοπλισμένων μη επανδρωμένων σκαφών στο Αιγαίο, για “πολέμους που είναι γεωγραφικά περιορισμένοι”.
Αυτός ο σχεδιαζόμενος τουρκικός θαλάσσιος “ανταρτοπόλεμος”, έχοντας στόχο τις ελληνικές περιοχές που περικλείει η αποκαλούμενη “Γαλάζια Πατρίδα”, πιο ξεκάθαρα από ποτέ άλλοτε.
Οι , θέλουν να στείλουν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες μη επανδρωμένα σκάφη, εφοδιασμένα με μικρούς πυραύλους CIRIT και L- UMTAS μαζί με τορπίλες, κατά ελληνικών στόχων σε εκατοντάδες ακατοίκητα ή αραιοκατοικημένα νησιά μας ως πρώτο στόχο σε οποιαδήποτε σενάριο, αλλά ακόμα και στην ειρήνη με παραβιάσεις και στην θάλασσα πλέον.
Οι ομάδες των τουρκικών “κοπαδιών” από μη επανδρωμένα σκάφη, θα κινούνται σε συνεργασία με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, με δικτυοκεντρικές δυνατότητες.
Ένα “κοπάδι” από Έξι USV Ulaq θα φέρει 24 πυραύλους Cirit και 12 αντιαρματικούς πυραύλους L-Umtas, με στόχους είτε εγκαταστάσεις ελληνικών παράκτιων φυλακίων, στρατοπέδων, σκαφών του λιμενικού, αποθηκών πυρομαχικών και καυσίμων, και γενικά κάθε κρίσιμης υποδομής.
Πως θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε όμως αυτό το ενδεχόμενο;
Πρώτον, με την μετατροπή των σκαφών του Λιμενικού μας σε πολεμική ναυτική δύναμη που θα μπορεί να απαντήσει στα τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη με ειδικά οπλικά συστήματα.
Η ελληνική ακτοφυλακή προχωρά σταθερά σε ένα νέο πρόγραμμα εξοπλισμού των ταχέων σκαφών της.
Δεύτερον, η δικτυοκεντρική συνεργασία της ΕΛ.ΑΚΤ και του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.
Τρίτον, με την δημιουργία ειδικής εναέριας δύναμης από ελικόπτερα KAIWA, με πυραύλους Helfire, κατά οποιουδήποτε στόχους επιφανείας.
Τέταρτον, τοποθέτηση πυραύλων Spike NLOS, σε ταχέα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 32 χλμ.
Πέμπτον, Με την δημιουργία ειδικής δυνάμεως καταστολής των τουρκικών μη επανδρωμένων σκαφών από Έλληνες κομάντος με κατάλληλο εξοπλισμό, φορητούς εκτοξευτές κά.
Ο κίνδυνος είναι σημαντικός για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αφού οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν με τίποτα να κοντράρουν, ούτε την ναυτοσύνη ούτε τα νέα αποκτήματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, για αυτό και το έριξαν στα μη επανδρωμένα, με τα οποία προσπαθούν να πετύχουν μια ιδιότυπη τακτική επιθέσεων “κορεσμού σημείου” με όλα αυτάα.
Ναύαρχος Αμυντικού Σχεδιασμού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού : Τα USV είναι αποτελεσματικά σε συγκρούσεις/πολέμους που είναι γεωγραφικά περιορισμένοι
Η Αρχηγός Αμυντικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Έργων των Ναυτικών Δυνάμεων, Αντιναύαρχος Gökçen Fırat έγραψε ένα άρθρο σχετικά με το θέμα.
"Τα μη επανδρωμένα σκάφη αλλάζουν το παιχνίδι. Σε αυτό το πλαίσιο, αν και τα USV δεν είναι παράγοντας που θα δημιουργήσει οριστικό αποτέλεσμα σε έναν συμβατικό πόλεμο, θα χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά, ειδικά σε συγκρούσεις/πολέμους που είναι γεωγραφικά περιορισμένοι, όπου οι μονάδες επιφανείας θα περιορίζονται σε μια στενή περιοχή, και σε περιορισμένους επιχειρησιακούς τομείς.
Όταν εξετάζουμε το σημερινό περιβάλλον ασφαλείας, οι συγκρούσεις φαίνεται να έχουν γίνει συνηθισμένες στην προσπάθεια διασφάλισης της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης.
Με άλλα λόγια, όταν τελειώνει μια πολεμική σύγκρουση σε μια περιοχή, οι στόχοι για τους οποίους έγινε αυτή η σύγκρουση δεν επιτυγχάνονται για καμία πλευρά.
Αυτή η κατάσταση θέτει το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των αντιμαχόμενων μερών, σε θέση να προτιμήσει τη συνέχιση της ρουτίνας της σύγκρουσης λόγω της αβεβαιότητας μετά το τέλος της.
Σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο σύγκρουσης, τα USV θα διατηρήσουν το ηθικό και τη δύναμη της ασθενέστερης πλευράς, ενώ δεν θα αναγκάσουν την ισχυρότερη πλευρά να αποσυρθεί από τη σύγκρουση.
Με άλλα λόγια, δεν θα αλλάξει το παιχνίδι, αλλά θα το παρατείνει. Φυσικά, δεν πρέπει να συνάγεται το συμπέρασμα από τις παραπάνω απόψεις ότι αυτός ο ρόλος των USV θα υποτιμηθεί σε έναν συμβατικό πόλεμο.
Αυτό το απλό σύστημα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις πτυχές των αρχών του πολέμου, είναι υποψήφιο για να είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας των συμβατικών πολέμων.
Ωστόσο, σε ποιο βαθμό τα κράτη που διαθέτουν μεγάλους πόρους σε ακριβά ναυτικά θα υποβάλουν ή θα ανεχθούν αυτήν την απειλή από τα "USV;
Το μικρό κόστος, η εύκολη κατασκευή για μια χώρα με ήδη δυνατότητα παραγωγής, η δυνατότητα δράσης με επιτυχία στην Μαύρη θάλασσα και στο Ανατολικό Αιγαίο των δεκάδων νήσων κ νησίδων κάτι αντίστοιχο θα ήταν μια πολύ καλή λύση.
Οι πόλεμοι ήταν πάντα τα καλύτερα εργαστηριακά περιβάλλοντα για την εμφάνιση νέων τακτικών και τεχνικών.
Συγκεκριμένα, οι περισσότερες από τις τακτικές και τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε επιτύχει σήμερα ανάγονται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασίζεται στις εμπειρίες που αποκτήθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί την αφετηρία δογμάτων και προσεγγίσεων που ισχύουν ακόμη και σήμερα, ειδικά όσον αφορά τον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο.
Ωστόσο, στον σημερινό κόσμο, ο γρήγορος ρυθμός προόδου της τεχνολογίας μπορεί να αναγκάσει τις Ένοπλες Δυνάμεις να επικεντρωθούν στο βραχυπρόθεσμο στόχο, αντί για το μεσομακροπρόθεσμο που απαιτείται από την κλασική εννοιολογική προσέγγιση, ενώ παράλληλα προβλέπει το μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον, παρουσιάζοντας μια προσαρμογή σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα που προκύπτουν.
Ως αποτέλεσμα, ένα νέο τεχνολογικό σύστημα που αναπτύσσεται καθημερινά αλλάζει το υπάρχον δόγμα τακτικής χρήσης και αυτός ο δυναμισμός αλλαγής των υπαρχουσών τακτικών κάνει τις έννοιες να διαμορφώνονται ακολουθώντας την τεχνολογία και όχι προβλέποντάς την” τονίζει η ίδια μεταξύ άλλων.
Η αντιμετώπιση όλων των συστημάτων από την χώρα μας, πρέπει να υλοποιηθεί με σχεδιασμό 5ετίας, και να αφορά την κατασκευή/αγορά/τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικών αντιμέτρων, σε συνδυασμό με όπλα τύπου Laser, μαζί με την δημιουργία ελληνικών μη επανδρωμένων σκαφών.