Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Από το 2029 και μετά θα αρχίσει να μειώνεται ο πληθυσμός της Κίνας

Ο πληθυσμός της Κίνας αναμένεται να φθάσει στον απώτατο αριθμό του 1,442 δισεκ. το 2029 και να ακολουθήσει στη συνέχεια μία μακρά περίοδος «ακατάσχετης» μείωσής του από το 2030, αναφέρουν Κινέζοι ακαδημαϊκοί, σε έκθεσή τους που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα.

Η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο θα πρέπει εφεξής να σχεδιάσει πολιτικές για την αντιμετώπιση της μείωσης της εργατικής δύναμής της και της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού της, σύμφωνα με τα βασικά σημεία της «Πράσινης Βίβλου του Πληθυσμού και της Εργασίας», που δημοσίευσε η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS).

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάπτυξη στον εργατικό πληθυσμό βρίσκεται πλέον τελματωμένη και η αύξηση του αριθμού του υπέργηρου πληθυσμού πρόκειται να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην κοινωνική κι οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ιδίως εάν παραμείνουν χαμηλοί οι δείκτες γονιμότητας.

«Από θεωρητικής πλευράς, η μακροπρόθεσμη πληθυσμιακή κάμψη, ιδίως όταν συνοδεύεται από διαρκή γήρανση του πληθυσμού, αναπόφευκτα θα προκαλέσει πολύ δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες», τονίζεται στην έκθεση.

Ο πληθυσμός της Κίνας προβλέπεται να πέσει στα 1,36 δισεκ. περί τα μέσα του αιώνα, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της εργατικής δύναμης περί τα 200 εκατ., σύμφωνα με την έρευνα. Εάν δε, οι δείκτες γονιμότητας παραμείνουν σταθεροί τότε ο πληθυσμός θα υποχωρήσει στα 1,17 δισ. έως το 2065, τονίζουν οι μελετητές.

Το 2016 η Κίνα αποφάσισε να χαλαρώσει την αμφιλεγόμενη πολιτική του «ενός παιδιού», που στόχο είχε τον έλεγχο της αύξησης του πληθυσμού και πλέον επιτρέπει στα ζευγάρια να έχουν δύο παιδιά. Παρ’ όλα αυτά τα ποσοστά γεννήσεων στη χώρα έπεσαν κατά 3,5% το 2017 και αναμένεται να έχουν υποχωρήσει ακόμη περισσότερο κατά το παρελθόν έτος.

Το «ποσοστό εξάρτησης» (δηλ. η αναλογία του μη εργαζόμενου πληθυσμού, περιλαμβανομένων και των παιδιών και των ηλικιωμένων, επί του συνολικού πληθυσμού) αυξήθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερα από 30 χρόνια το 2011 και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τουλάχιστον για τις προσεχείς δεκαετίες.

Σύμφωνα με την μελέτη του CASS η αναλογία των συνταξιούχων αναμένεται να αυξηθεί έως το 2060 κι ενώ η πολιτική του «ενός παιδιού» αρχικά στόχευε στην εξισορρόπηση της ηλικιακής δομής της Κίνας, βραχυπρόθεσμα οδήγησε επίσης και σε μεγαλύτερα «ποσοστά εξάρτησης».

Βάσει προηγούμενων ερευνών, ο πληθυσμός των ηλικιωμένων στην Κίνα αναμένεται να φθάσει τα 400 εκατ. έως τα τέλη του 2035, από 240 εκατ. που ήταν το περασμένο έτος.

 

Tags
Back to top button