αναφερθήκαμε στη "ναυτική διπλωματία" των ΗΠΑ με αποδέκτη τηνΤουρκία,σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψη διακομματικής ομάδας Αμερικανών βουλευτών, αποτελούμενη από τους Joe Wilson (R-SC), Dean Phillips (D-Minn.) και Victoria Spartz (R-Ind.), οι οποίοι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, Fuat Oktay στην Άγκυρα, για να συζητήσουν τρόπους προόδου σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ αναβάθμισης αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση του αεροπορικούστόλου της Τουρκίας.
Οι "επισκέψεις" Αμερικανών αξιωματούχων στην Τουρκία φαίνεται ότι θα συνεχιστούν , αφού σύμφωνα με , "Ανώτερη Αμερικανίδα διπλωμάτης θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να συζητήσει τον έλεγχο των όπλων και την ασφάλεια", στο οποίο επισημαίνονται:
"Ανώτερη Αμερικανίδα διπλωμάτης θα ταξιδέψει στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας για να συζητήσουν θέματα ελέγχου των όπλων και ασφάλειας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ότι η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για τον έλεγχο των όπλων, την επαλήθευση και τη συμμόρφωση, Μάλορι Στιούαρτ θα ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ και την Άγκυρα μεταξύ 4 και 9 Σεπτεμβρίου.
"Στην Άγκυρα, η Βοηθός Γραμματέας Στιούαρτ θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη στρατηγική σταθερότητα, τη μείωση του κινδύνου και τα τρέχοντα θέματα ελέγχου των όπλων και ασφάλειας», ανέφερε η δήλωση.
Η Στιούαρτ θα ταξιδέψει επίσης στην Ιερουσαλήμ, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών για συζητήσεις σχετικά με «στρατηγική σταθερότητα, πολυμερή έλεγχο των όπλων, τις υπέυθυνες χρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και την διαστημική ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση."
Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον παρουσιάζουν ένταση τα τελευταία χρόνια λόγω ορισμένων θεμάτων, όπως η υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG/PKK στη Συρία και οι διαφωνίες σχετικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Τουρκία και τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.
Το 2019 υπό τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ εκδίωξαν την Τουρκία από το Πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς του συστήματος S-400 από την Άγκυρα.
Η Άγκυρα ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από την Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021, η οποία αναμένει έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την πώληση 40 τζετ καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας."
Η αποστολή του γραφείου Ελέγχου , Επαλήθευσης και Συμμόρφωσης Όπλων (AVC των ΗΠΑ
είναι υπεύθυνο για την αποτροπή των συγκρούσεων και την ενίσχυση της στρατηγικής σταθερότητας χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως οι συνθήκες ελέγχου των όπλων, άλλες διεθνείς συμφωνίες και μέτρα διαφάνειας και οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Η AVC οικοδομεί συνεργασία μεταξύ συμμάχων και εταίρων προκειμένου να ελέγξει την απειλή που αποτελούν τα όπλα μαζικής καταστροφής, τα μέσα παράδοσής τους, το διάστημα και τις δυνατότητες στον κυβερνοχώρο και τα συμβατικά όπλα.
Η AVC εργάζεται ακούραστα για να ενισχύσει τα τρέχοντα παγκόσμια μέτρα ελέγχου των όπλων και διαφάνειας, να αυξήσει την υποστήριξη σε επίπεδο κυβέρνησης για δραστηριότητες επαλήθευσης και να διατηρήσει τη στρατιωτική διαφάνεια στην Ευρώπη.
Η AVC δεσμεύεται να εργάζεται εντατικά για την ανάπτυξη στρατηγικής δέσμευσης για τη διεθνή ασφάλεια, συνεργαζόμενη με τους συμμάχους των ΗΠΑ και άλλους οργανισμούς για την ανάπτυξη δυνατοτήτων πυραυλικής άμυνας για διεθνή συνεργασία στον τομέα της πυραυλικής άμυνας και την προώθηση της ασφάλειας των ΗΠΑ στο διάστημα.
Η Αμερικανίδα Βοηθός ΥΠΕΞ
είναι η Βοηθός Γραμματέας για το Γραφείο Ελέγχου Όπλων, Επαλήθευσης και Συμμόρφωσης (AVC) στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Εντάχθηκε στο AVC το 2022, αφού υπηρέτησε ως Ειδική Βοηθός του Προέδρου Μπάιντεν και Ανώτερη Διευθύντρια για τον Έλεγχο Όπλων, τον Αφοπλισμό και τη Μη Διάδοση στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας από τον Ιανουάριο του 2021.
Πριν από την ένταξή της στο NSC, ήταν Ανώτερη Διευθύντρια για την Παγκόσμια Πυρηνική Ασφάλεια και Μη διάδοση στο Κέντρο Παγκόσμιας Ασφάλειας και Συνεργασίας στα Εθνικά Εργαστήρια Sandia.
Ενώ βρισκόταν στη Sandia, βοήθησε να ηγηθεί του Συνεργατικού Κέντρου Παρακολούθησης της Sandia στις προσπάθειές του να διευκολύνει την επιστημονική δέσμευση για την παγκόσμια ασφάλεια.
Από το 2015 έως το 2017, η κα Stewart ήταν Αναπληρώτρια Βοηθός Γραμματέας για τις Αναδυόμενες Προκλήσεις Ασφαλείας και την Αμυντική Πολιτική στο AVC.
Σε αυτόν τον ρόλο, επέβλεψε το Γραφείο Αναδυόμενων Προκλήσεων Ασφαλείας και το Γραφείο Υποθέσεων Χημικών και Βιολογικών Όπλων.
Πριν από αυτό, η κα Stewart ήταν δικηγόρος στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών, αρχής γενομένης από το 2002. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εργάστηκε σε πολλά νομικά ζητήματα σχετικά με κυρώσεις μη διάδοσης, στα όπλα μαζικής καταστροφής και συμβατικό έλεγχο όπλων, και στο Γραφείο Μη Διάδοσης και Ελέγχου των Όπλων.
Υπηρέτησε επίσης στο Γραφείο Υποθέσεων Συνθηκών και εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Ιράν.
Η κα Στιούαρτ ήταν η δικηγόρος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που διαπραγματεύτηκε τις Συμφωνίες Βαλλιστικών Πυραύλων με την Πολωνία και τη Ρουμανία και ήταν η επικεφαλής δικηγόρος το 2013 μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσικό , για το πλαίσιο εξάλειψης των Συριακών Χημικών Όπλων. Για την εργασία της σε αυτό το θέμα, η κα Στιούαρτ έλαβε το Βραβείο Αριστείας του Υπουργού Εξωτερικών το 2014 στις Υποθέσεις Διεθνούς Ασφάλειας.
Η κα Στιούαρτ έχει επίσης εργαστεί ως μη μόνιμος συνεργάτης στο Stimson Center, Επίκουρη Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Εξωτερικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν και ως συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Sullivan & Cromwell.
Είναι κάτοχος Α.Β. από το Κολλέγιο του Χάρβαρντ και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω εκτιμούμε ότι η επικείμενη επίσκεψη της Βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Mallory Stewart στην Τουρκία , δεν θα αφορά απλά συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη στρατηγική σταθερότητα, τη μείωση του κινδύνου και τα τρέχοντα θέματα ελέγχου των όπλων και ασφάλειας, αλλά και την έναρξη ενδελεχούς ελέγχου συμμόρφωσης της Τουρκίας, σε σχέση με την απειλή που αποτελούν τα όπλα μαζικής καταστροφής, τα μέσα παράδοσής τους, το διάστημα και τις δυνατότητες στον κυβερνοχώρο και τα συμβατικά όπλα.
Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί κάνοντας χρήση των Συνθηκών ελέγχου των όπλων και άλλες διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία , αλλά και με βάση τα μέτρα διαφάνειας και οικοδόμησης εμπιστοσύνης που διέπει η σχέση συμμάχων κρατών.
Κοινώς οι ΗΠΑ πιστεύουμε ότι "περνούν από κόσκινο" την Τουρκία, για έλεγχο των συμβατικών όπλων της, αφού η αμυντική της βιομηχανία δεν μπορεί να παράγει ανεξέλεγκτα όπλα -συστήματα και πυρομαχικά, υποκείμενη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα βάση συμμετοχής της σε Διεθνείς Συνθήκες, ενώ φαντάζει ως ελάχιστα πιθανό λόγω Ακουγιού και της εμμονής Ερντογάν για απόκτηση πυρηνικών όπλων, να υπάρξει και ανάλογος έλεγχος
Εκτίμησή μας είναι ότι οι παραπάνω έλεγχοι στην Τουρκία από πλευράς ΗΠΑ, αποτελούν προαπαιτούμενο της κυβέρνησης Μπάϊντεν προκειμένου να δοθούν στον Ερντογάν τα 40 F-16 BLOCK-70 και τα κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και για να λάβει η Τουρκία οικονομική ενίσχυση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ), του οποίου ο κυριότερος χρηματοδότης είναι η Ουάσιγκτον.