Όταν κάνετε Skype, όταν στέλνετε μηνύματα στο Facebook, όταν στέλνετε email ή όταν απλά μπαίνετε στο pentapostagma.gr, όλα «βρίσκουν τον δρόμο τους» κάτω από τους ωκεανούς του κόσμου.
Ο λόγος είναι απλός: τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα «ταξιδεύουν» μέσω καλωδίων οπτικών ινών. Τα καλώδια αυτά είναι πολύ πιο γρήγορα αλλά και φθηνότερα από την χρήση δορυφόρων ή μέσω των ερτζιανών κυμάτων.
Όμως όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε… απλώς να τα περάσουμε κάτω από τους Ωκεανούς.
Τα εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα των καλωδίων, τα οποία έχουν περίπου το μέγεθος ενός λάστιχου αυτοκινήτου, είναι αυτά που μας βάζουν στο Internet ανα πάσα στιγμή το θελήσουμε. Και υπάρχουν 299 συστοιχίες καλωδίων κάτω από τους Ωκεανούς του κόσμου!
Πού είναι αυτά τα καλώδια;
Αυτός ο χάρτης παρουσιάζει την ιστορία πίσω από κάθε καλώδιο και μας δείχνει όλες τις συνδέσεις μεταξύ των χωρών.
Μπορούμε να δούμε ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συνδέονται με καλώδια μήκους περίπου 10.000 χιλιομέτρων!
Και κάτω μόνο από τον Ατλαντικό Ωκεανό υπάρχουν τα 15 μεγαλύτερα καλώδια.
Η ζήτηση όμως για Internet όλο και αυξάνεται. Στο μέλλον θα υπάρξουν εκατομμύρια συσκευές που συνδέονται με το Διαδίκτυο (Internet of Things) και η Cisco εκτιμά ότι η κίνηση στο Διαδίκτυο θα αυξηθεί συνολικά κατά 26% μέχρι το 2020.
Υπάρχει όμως μια σειρά από πράγματα που μπορεί να βλάψει τα καλώδια και κατά συνέπεια το Internet, από καρχαρίες που τα μασάνε, μέχρι άγκυρες που ρίχνουν τα πλοία έως τις κυβερνοεπιθέσεις.
Μερικοί ανησυχούν για επιθέσεις από Ρωσικά υποβρύχια και πλοία που πολλές φορές βρίσκονται κοντά στα υποθαλάσσια αυτά καλώδια που μεταφέρουν σχεδόν όλες τις παγκόσμιες επικοινωνίες, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες μεταξύ ορισμένων αμερικανικών στρατιωτικών και μυστικών αξιωματούχους ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να σχεδιάζουν να επιτεθούν στο παγκόσμιο Internet όπως πρόσφατα έγραψαν οι New York Times!
Εάν τώρα ένα καλώδιο καταστραφεί, κατευθείαν αποστέλλονται δύτες να διορθώσουν τη ζημιά.
Δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα….
gazzetta.gr