Μια έκθεση της ΜΚΟ Oxfam βλέπει σοβαρές ελλείψεις στην πολιτική προσφύγων της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν η Ελλάδα φέρει τεράστιο βάρος, είναι συγκλονισμένη και τα καταφύγια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η Oxfam επικρίνει το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κατανομή ατόμων που δικαιούνται άσυλο στην ΕΕ.
Από τότε που η Επιτροπή της ΕΕ υπέβαλε προτάσεις μεταρρυθμίσεων τον Σεπτέμβριο, σημειώθηκε μικρή πρόοδος, σύμφωνα με έκθεση που η Oxfam δημοσίευσε μαζί με την οργάνωση "Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες".
Oxfam: Αθέμιτη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ
Πάνω απ 'όλα, επικρίνεται η ανεπαρκής κατανομή των προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του έτους, μόλις 2.050 άτομα επανεγκαταστάθηκαν σε δέκα χώρες της ΕΕ αντί για τα 5.100 που ανακοινώθηκαν.
Ενώ άλλα μέτρα του συμφώνου προσφύγων με την Τουρκία από το 2016 εφαρμόστηκαν αμέσως - όπως τα στρατόπεδα υποδοχής στα ελληνικά νησιά - δεν υπάρχει ακόμη πολιτική αλληλεγγύης περί κατανομής ατόμων που δικαιούνται άσυλο στην ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά για την παρμαονή των προσφύγων δεν έχουν βελτιωθεί. Σημειώνεται πως οι καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά είχαν σχεδιαστεί σύμφωνα με το σύμφωνο ως καταυλισμοί διέλευσης και δεν προορίζονταν για παραμονή μεγαλύτερης διάρκειας.
Για παράδειγμα, ο νέος καταυλισμός στη Λέσβο , που χτίστηκε μετά την πυρκαγιά στστην Μόρια, εξακολουθεί να μην πληροί ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις. Η Ελλάδα φέρει τον όγκο του βάρους, σύμφωνα με τους οργανισμούς.
Μόνο τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, περίπου 27.000 αιτήσεις ασύλου χορηγήθηκαν εκεί, και από το 2016 υπήρξαν περισσότερες από 73.000. Πολλοί από τους ανθρώπους είναι τώρα σε “λανθάνουσα κατάσταση” στη χώρα.
Η Ελλάδα δεν είναι ούτε οικονομικά σε θέση να προωθήσει την ολοκλήρωσή της, ούτε έχει αντίστοιχη στρατηγική, λέει η έκθεση. Στην έκθεσή τους, οι οργανώσεις βοήθειας κάλεσαν για άλλη μια φορά την ΕΕ να δημιουργήσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης επί τόπου και να προωθήσει την ανακατανομή των προσφύγων.