Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απίστευτο: Κι όμως το «glamour» προέρχεται από την ελληνική λέξη γραμματική!

Την «καταγωγή» της λέξης glamour, η οποία είναι ελληνική έδωσε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Μπαμπινιώτης στο πλαίσιο συζήτησης επ αφορμής βιβλίου του «Οι πικρές αλήθειες της γλώσσας μου» μίλησε για την σημαντικότητα της σωστής εκμάθησης των ελληνικών. Όπως είπε ζητά από τους καθηγητές των σχολείων να διδάξουν στα παιδιά την σύνδεση της γλώσσας που γράφουν με την καθημερινότητά τους διεγείροντας έτσι το ενδιαφέρον τους.

Έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα για την διάδοση των ελληνικών στον δυτικό κόσμο που αφορά την αγγλική λέξη glamour που σημαίνει «αίγλη» λέγοντας πως προέρχεται από τα ελληνικά.

Όπως είπε η ρίζα είναι η λέξη «γραμματική» την οποία πήραν οι Ρωμαίοι και έκαναν «grammatica». Λόγω της έκτασης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι ελληνικές λέξεις και οι λατινικές παραλλαγές τους έφτασαν μέχρι και την Βρετανία, όπου εκεί η «γραμματική» έγινε «grammar».

Με την σειρά τους οι Σκωτσέζοι με την ιδιαίτερη προφορά τους μετέτρεψαν την λέξη σε «glammar», «glamor» και «glamour» με τη σημασία «ξόρκι».

Σταδιακά, ακριβώς επειδή το «ξόρκι» το γνώριζαν ελάχιστοι, η λέξη απέκτησε στο πέρασμα των αιώνων την έννοια επιθέτου σε όσους είχαν κάτι το ξεχωριστό, όπως η σύγχρονη «αίγλη».

Tags
Back to top button