Όπως γράφει η «Καθημερινή», «αόρατοι» παραμένουν για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) περίπου 90.000 ασφαλισμένοι, κυρίως μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Την Παρασκευή 17 Μαρτίου λήγει η ημερομηνία πληρωμής των εισφορών Ιανουαρίου και ακόμη τουλάχιστον 60.000 μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση για την οποία «έκοβαν» δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες άλλοι 31.000 μηχανικοί μισθωτοί που είχαν ενεργό μπλοκάκι το 2015 δεν έχουν περάσει στο σύστημα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί εάν εξακολουθούν να διατηρούν μπλοκάκι το 2017.
Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί η ηλεκτρονική φόρμα που θα συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, όταν η εισφορά επιμερίζεται με τον εργοδότη (δηλαδή όταν οι εργαζόμενοι έχουν δύο εργοδότες) και δεν έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις οι κωδικοί για την υποβολή των ΑΠΔ.
Έτσι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι με δύο ή έναν εργοδότη παραμένουν στον αέρα αφού δεν δηλώνονται σε ΑΠΔ, ενώ ταυτόχρονα τα εκκαθαριστικά έχουν εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ κι η προθεσμία λήγει. Επίσης είναι άγνωστο αν πρέπει να πληρώσουν την εισφορά και θα γίνει συμψηφισμός ή αν θα διαγραφεί η εισφορά μετά την πληρωμή από τον εργοδότη, όποτε ανοίξει το σύστημα του ΕΦΚΑ.
Σημειώνεται ότι 31 Μαρτίου θα λήξει και η προθεσμία για τις εισφορές του Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα σε 13 μέρες οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν δύο φορές.
Τα προβλήματα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του νέου υπερταμείου παραμένουν σημαντικά, όμως στελέχη της διοίκησης εμφανίζονται αισιόδοξα ότι ο στόχος για τα έσοδα θα επιτευχθεί. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστον 628.000 ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές Ιανουαρίου, με τα έσοδα από τους μη μισθωτούς να προσεγγίζουν πλέον τα 130 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί βέβαια ότι ο στόχος αυτός αποκωδικοποιείται σε εισπραξιμότητα της τάξεως του 50% με 55%, όταν κατά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ο πήχης είχε ανέβει στο 70% με 75%.