Την εκδίκησή της παίρνει η πλαστική σακούλα μετά από τις τελευταίες ενέργειες και στη χώρα μας για περιορισμό στη χρήση της. Επιστήμονες εντόπισαν στο πιο βαθύ σημείο των ωκεανών, στην Τάφρο των Μαριανών του Ειρηνικού Ωκεανού, μια πλαστική σακούλα. Το βάθος ήταν στα 10.898 μέτρα!
Από τα περίπου 3.500 ανθρωπογενή απορρίμματα που βρέθηκαν στους βυθούς με τη βοήθεια υποθαλάσσιων ρομποτικών οχημάτων, πάνω από το ένα τρίτο ήταν μακροπλαστικά, δηλαδή ορατά κομμάτια πλαστικού μεγαλύτερα των πέντε χιλιοστών το καθένα. Περίπου το 90% από αυτά προέρχονταν από πλαστικά μιας χρήσης.
Μάλιστα, τα πλαστικά μιας χρήσης είναι πανταχού παρόντα σε βάθη άνω των 6.000 μέτρων, σύμφωνα με τους ερευνητές της ιαπωνικής επιστημονικής υπηρεσίας JAMSTEC, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό «Marine Policy».
Η μελέτη εστιάσθηκε μόνο σε σκουπίδια που έχουν επικαθήσει στο βυθό και όχι σε όσα επιπλέουν στο νερό, που είναι ασφαλώς ακόμη περισσότερα. Ενδεικτικά, η πυκνότητα των πλαστικών στο βυθό του βόρειου Ειρηνικού κυμαίνεται από 17 έως 335 απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο σε βάθος 1.092 έως 5.977 μέτρων.