Ένας 58χρονος άντρας από τις ΗΠΑ είναι ο πρώτος που αντικατέστησε τη δική του καρδιά με μία προσωρινή τεχνητή καρδιά από τιτάνιο. Το μεταλλικό όργανο σχεδιάστηκε από την εταιρία BiVACOR με σκοπό να αντικαταστήσει την πλήρη λειτουργία του ανθρώπινου οργάνου για όσο διάστημα χρειαστεί.
Η Total Artificial Heart (TAH) όπως ονομάστηκε, δε σχεδιάστηκε για να χτυπάει όπως η κανονική. Δε διαθέτει εύκαμπτους θαλάμους ή διαφράγματα, αλλά η εταιρία ισχυρίζεται πως είναι αρκετά ισχυρή για να διατηρήσει έναν άνθρωπο ακόμα και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, ενώ είναι αρκετά μικρή για να ταιριάξει σε κάθε άντρα και γυναίκα.
Η συσκευή διαθέτει δύο θαλάμους και έχει το μέγεθος γροθιάς, ενώ είναι πρακτικά άτρωτη, αφού δε διαβρώνεται και δεν φθείρεται μηχανικά. Το μόνο κινούμενο μέρος είναι στο εσωτερικό, ένας μαγνητικά αιρωρούμενος ρότορας ο οποίος στέλνει αίμα στα πνευμόνια και στο υπόλοιπο σώμα. Επειδή ο ρότορας δεν ακουμπάει καμία επιφάνεια, δεν υπάρχει πιθανότητα τριβής που θα οδηγήσει σε φθορά σε βάθος χρόνου. Η όλη συσκευή τροφοδοτείται από ένα μικρό, εξωτερικό και φορητό controller το οποίο βγαίνει μέσω του στομάχου.
Η BiVACOR χρειάστηκε δέκα χρόνια ανάπτυξης, πολλές πρωτότυπες συσκευές και δεκάδες μελέτες σε ζώα, πριν τοποθετήσει την TAH σε ζωντανό ασθενή ο οποίος έπασχε από μη αναστρέψιμη αστοχία καρδιακής λειτουργίας. Η TAH εμφυτεύτηκε χειρουργικά στο Texas Heart Institute χωρίς περιπλοκές και λειτούργησε άψογα για οκτώ μέρες, πριν γίνει διαθέσιμη τελικά μία καρδιά δότη για μεταμόσχευση.
Κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα 6.000 μεταμοσχεύσεις καρδιάς ετησίως σε όλο τον κόσμο, αλλά οι δότες είναι δυσεύρετοι και αρκετοί ασθενείς βρίσκονται σε μεγάλες λίστες αναμονής. Οι τεχνητές καρδιές φαίνεται πως είναι ο μόνος τρόπος να παραταθεί η ζωή αυτών που κινδυνεύουν από άμεσο θάνατο στις λίστες αναμονής.
Κανείς δε γνωρίζει ακόμα για πόσο διάστημα μπορεί να λειτουργήσει η TAH στο ανθρώπινο σώμα, αλλά το πρωτότυπο που έχει η BiVACOR στο εργαστήριό της λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και τέσσερα χρόνια.