O Muhammad Abdul Qadir είναι ένας φτωχός παγωτατζής στο Πακιστάν. Και η μοίρα του έπαιξε ένα απίστευτο παιχνίδι.
Ξαφνικά έμαθε ότι είχε στον λογαριασμό του 2,3 δισ. ρουπία (16,1 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον Guardian, το ευχάριστο, αν και περίεργο, νέο το έμαθε όταν τον κάλεσαν οι αρχές για ανάκριση. Ερευνούσαν μια μεγάλη υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος και έψαχναν δεκάδες ψεύτικους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ένας από αυτούς ήταν και ο δικός του.
«Είμαι ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο», είπε ο 52χρονος σε μια συνέντευξη στην τηλεόραση. «Όταν το έμαθα, το ποσό δεν ήταν πια εκεί».
Και όπως είπε στον Guardian, το γεγονός ότι έγινε ένας άφραγκος δισεκατομμυριούχος, έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του.
Η FIA ερευνά τουλάχιστον 77 τραπεζικούς λογαριασμούς -που συνήθως δημιουργούνται κλέβοντας τις ταυτότητες ανθρώπων της εργατικής τάξης- που εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκαν σε υπόθεση στην οποία έχουν ξεπλυθεί συνολικά περίπου 35 δισ. ρουπία (246 εκατ. ευρώ). Μια υπόθεση που φέρεται να φτάνει μέχρι τον πρώην πρόεδρο του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.
Η κεντρική τράπεζα του Πακιστάν ενημέρωσε τις αρχές για μια ύποπτη κίνηση του λογαριασμού του Qadir. Ο Qadir πάλεψε να τους πείσει ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση.
Αρχικά τους είπε ότι δεν γνώριζε για αυτόν τον λογαριασμό και ότι άνοιξε με ένα αντίγραφο της ταυτότητάς του, καθώς και ότι δεν θα μπορούσε να υπογράψει για αυτή τη μεταφορά των 2,3 δισ. από τη στιγμή που είναι αναλφάβητος.
Στον δεύτερο γύρο της ανάκριση, που έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου, τους προσκάλεσε ακόμη και στο σπίτι του για να τους πείσει. «Γιατί να ζω εδώ εάν είχα δισεκατομμύρια στον λογαριασμό μου».
Η υπόθεση αναστάτωσε και την προσωπική του ζωή. Δεν μπορούσε να βρει ξανά στους δρόμους να πουλήσει παγωτό, αφού όλοι νόμιζαν ότι είναι δισεκατομμυριούχος, ενώ η μητέρα του το ζήτησε να μείνει σπίτι, από τον φόβο ότι λόγω αυτής της φήμης, κάποιοι μπορεί να προσπαθούσαν να τον απαγάγουν, όπως διηγήθηκε ο ίδιος στον Guardian, με δάκρυα στα μάτια.