Με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα, καθώς απεβίωσε στις 24 Μαΐου, έγινε γνωστός ο θάνατος της Gudrun Burwitz – Himmler, της πρωτότοκης κόρης του εμπνευστή των SS, Heinrich Himmler.
Η κ. Burwitz, η οποία αποκαλούνταν “πριγκίπισσα των ναζί” από υποστηρικτές και αμφισβητίες, παρέμεινε αμετανόητη και πιστή στον πατέρα της και στα 88 χρόνια της ζωής της. Παρόλο που είχε επισκεφθεί στρατόπεδο συγκέντρωσης, αρνήθηκε την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος και, στα επόμενα χρόνια, βοήθησε προσφέροντας χρήματα και ανέσεις στους πρώην ναζί καταδικασμένους ή ύποπτους για εγκλήματα πολέμου.
Τη στιγμή της γέννησής της το 1929, ο πατέρας της εδραίωσε την εξουσία ως αρχηγός του ελίτ του ναζιστικού παραστρατιωτικού σώματος γνωστού ως SS. Ο Χίμλερ διηύθυνε επίσης τη γερμανική μυστική αστυνομία, τη Γκεστάπο, και καθιέρωσε το σύστημα φυλακών και στρατοπέδων συγκέντρωσης στα οποία θα εξολοθρεύονταν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι – κυρίως Εβραίοι, αλλά και Ρομά, ομοφυλόφιλοι και άλλοι.Το μόνο άτομο που ξεπέρασε τον Χίμλερ στη ναζιστική ιεραρχία ήταν ο ίδιος ο Χίτλερ.
Η Gudrun, η οποία ήταν το πρώτο παιδί του Χίμλερ και η μόνη νόμιμη κόρη, ήταν εξαιρετικά αφοσιωμένη στον πατέρα του. Ο Χίμλερ και η σύζυγός του υιοθέτησαν αργότερα ένα γιο ενώ είχε και δύο άλλα παιδιά με την ερωμένη του.
Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1930 και στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ο Himmler απολάμβανε να έχει την Gudrun στο πλευρό του, σαν ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της νεολαίας της Αριάς φυλής. Σε ένα ημερολόγιο που αργότερα κατασχέθηκε από τις συμμαχικές αρχές, σημείωσε ότι της άρεσε να βλέπει την αντανάκλαση της στις γυαλισμένες μπότες του πατέρα της. Παρευρίσκονταν σε χριστουγεννιάτικα πάρτυ με τον Χίτλερ, ο οποίος της πρόσεφερε κούκλες και σοκολάτες.
Απόδραση στην Ιταλία
Καθώς το Τρίτο Ράιχ κατέρρευσε τον Μάιο του 1945, η 15χρονη Gudrun και η μητέρα της έφυγαν στη βόρεια Ιταλία, όπου συνελήφθησαν από αμερικανικά στρατεύματα. Ο Χίμλερ συνελήφθη από ρωσικές δυνάμεις στις 20 Μαΐου 1945 και παραδόθηκε στους Εγγλέζους. Τρεις ημέρες αργότερα, αυτοκτόνησε δαγκώνοντας σε μια κάψουλα κυανίου που είχε αποκρύψει. Η Gudrun δεν πίστεψε ποτέ ότι ο πατέρας της αυτοκτόνησε αλλά θεωρούσε ότι δολοφονήθηκε από τους Εγγλέζους.
Την περίοδο 1961- 63 είχε εργαστεί ως γραμματέας στην BND, την γερμανική κατασκοπευτική υπηρεσία με ψευδώνυμο. Όπως είχε παραδεχθεί τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της δυσκολεύονταν να βρουν εργασία λόγω του οικογενειακού παρελθόντος. Παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Wulf Dieter Burwitz, ο οποίος δραστηριοποιείται πολιτικά μέσω του ακροδεξιού κόμματος NPD. Μαζί του απέκτησε δύο παιδιά.