Τη λήψη δράσης για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίνοντας μια τρίτη δέσμη συστάσεων που συμπληρώνει δύο προηγούμενες που εγκρίθηκαν στις 27 Ιουλίου και 21 Δεκεμβρίου 2016 και αφορά την έλλειψη ανεξάρτητης και νόμιμης συνταγματικής επανεξέτασης στην Πολωνία.
«Οι συστάσεις μας προς τις πολωνικές αρχές είναι σαφείς. Οφείλουν να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να αποσύρουν τους νόμους για τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας είτε να τους ευθυγραμμίσουν με το πολωνικό Σύνταγμα και με τα ευρωπαϊκά στάνταρ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς μετά την τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, πριν τις θερινές διακοπές.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Επιτροπή συνεχίζει «να απλώνει το χέρι» στην πολωνική κυβέρνηση για διάλογο, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της στην ΕΕ, εάν η Πολωνία δεν συμμορφωθεί με τις συστάσεις της εντός ενός μηνός.
Επίσης, ο Φρανς Τίμερμανς ξεκαθάρισε ότι η πρώτη παράγραφος του άρθρου 7 -μια επίσημη προειδοποίηση από την ΕΕ, η οποία μπορεί να εκδοθεί από τα τέσσερα πέμπτα των κρατών μελών στο Συμβούλιο των Υπουργών- ενδέχεται να ενεργοποιηθεί ακόμα και νωρίτερα εάν οι πολωνικές αρχές λάβουν μέτρα για την απόλυση ή την αναγκαστική αποχώρηση των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η Επιτροπή αποφάσισε τέλος να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει --ένα πιο συνηθισμένο μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις- κατά της Πολωνίας, μετά τη δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νέου νόμου για την οργάνωση των δικαστηρίων του κοινού δικαίου.
Πρόκειται για μία από τις μεταρρυθμίσεις στο πολωνικό δικαστικό σύστημα στην οποία ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δεν έθεσε βέτο τη Δευτέρα, αντίθετα με ό,τι συνέβη για δύο άλλα κείμενα.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η μεταρρύθμιση αυτή των κοινών δικαστηρίων περιλαμβάνει μέτρα που εισάγουν διακρίσεις, με διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης για τους άνδρες και τις γυναίκες. Η Επιτροπή έχει ασκήσει κριτική επίσης σε ένα μέτρο που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης την εξουσία να παρατείνει τη θητεία δικαστών που έχουν φθάσει την ηλικία συνταξιοδότησης.
Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ