Απειλές για «ανεπανόρθωτες συνέπειες» που θα υπάρξουν εάν η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν υποχωρήσει στο θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 και απαράδεκτους ισχυρισμούς ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την «Ελληνοποίηση» του νησιού κι γι’ αυτό είναι αναγκαία όχι μόνο η διατήρηση των Εγγυήσεων και της παρουσίας του τουρκικού Στρατού, αλλά και η μετατροπή όλων των τουρκικών απαιτήσεων σε πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε., διατυπώνει σε επιστολή της που κατατέθηκε στον ΟΗΕ η παράνομη «πρόεδρος» της παράνομης «Βουλής» στα κατεχόμενα, Σιμπέλ Σιμπερ.
Είναι η δεύτερη επιστολή, μετά από εκείνη του Μουσταφά Ακιντζί που κατατίθεται στον ΟΗΕ σε σχέση με το ζήτημα αυτό, και είναι χαρακτηριστικό ότι επισυνάπτεται και η απόφαση της «Βουλής» στα Κατεχόμενα, με στόχο βεβαίως να νομιμοποιηθεί η ύπαρξη «θεσμών» στο ψευδοκράτος.
Ήδη η επιστολή της κ. Σιμπέλ η οποία μάλιστα υπογράφει ως «πρόεδρος της Βουλής», με το γνωστό τέχνασμα της υποβολής ως εγγράφου από την τουρκική Μόνιμή Αντιπροσωπεία και την υπογραφή του Φ. Σινιρίογλου, έγινε αποδεκτή από την Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφάλειας και κυκλοφόρησε και ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ (A/71/804) Η επιστολή της κ. Σιμπέλ είναι η εξής: «Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί η Ελληνοκυπριακή βουλή έλαβε την απόφαση στις 10 Φεβρουαρίου να εορτάζεται το δημοψήφισμα για την Ένωση του 1950 στα ελληνοκυπριακά Σχολεία.
Η «Ένωση» όχι μόνο αγνοεί την ύπαρξη και την ταυτότητα του τουρκοκυπριακού λαού ενός εκ των συνιδιοκτητών του νησιού ,αλλά αποτελεί και την πραγματική αιτία του Κυπριακού Όπως γνωρίζετε ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς για «Ένωση» συνέβαλλε στην διάλυση του συνεταιρισμού του 1960 για την Κυπριακή Δημοκρατία ,από τους ελληνοκύπριους εταίρους που εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον των Τουρκοκυπρίων και βιαίως τους απέβαλλαν από όλα τα όργανα του κράτους, οδηγώντας το ΣΑ στην απόφαση για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης το 1964. Με δεδομένα αυτά τα ιστορικά στοιχεία, μια τέτοια απόφαση ειδικά την συγκεκριμένη στιγμή που οι συνομιλιες έχουν φθάσει σε ένα κρίσιμο και ιστορικό σημείο, είναι σε αντίθεση με την διαπραγματευτική διαδικασία , και την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουάριου 2014.
Ουσιαστικά στον πυρήνα της Ένωσης, κρύβεται η «ελληνοποίηση» του νησιού ,η αντίθεση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που βασίζεται στην πολίτικη ισότητα των δυο πλευρών και του ισότιμου στάτους των δυο συνιστώντων Κρατών. Ακόμη σοβαρότερο είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ,αν και εξέφρασε την απογοήτευση του, προσπάθησε να υποβαθμίσει αυτή την απόφαση η οποία στοχεύει στο να μολύνει τις νεότερες γενιές με την ιδέα της Ένωσης , την κατ’ εξοχήν αιτία του Κυπριακού προβλήματος.
Αυτή η στάση για μια ακόμη φορά νομιμοποιεί την επιμονή της Τουρκοκυπριακής πλευράς για ζητήματα όπως η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμέτοχη , στην διαδικασία λήψης αποφάσεων , το πρωτογενές δίκαιο και η συνέχιση των Συνθήκων Εγγυήσεων και Συμμαχίας.
Σε συνδυασμό με την αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ,η απόφαση αυτή (της κυπριακής βουλής) , εχει περαιτέρω μεγαλώσει την καχυποψία σχετικά με την καλή θέληση και την ειλικρίνεια των Ελληνοκυπρίων για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών ,και έχουν μεγαλώσει την έλλειψη εμπιστοσύνης των Τουρκοκυπρίων έναντι των ελληνοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι συνολικά είναι βαθύτατα ανήσυχοι σχετικά με τις προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς να διατηρήσει ζωντανή την ιδέα της Ένωσης και της Ελληνοποίηση της Κύπρου ,την οποία εκλαμβάνουν ως απειλή για την δική τους ύπαρξη».
Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση σε όλο το πολιτικό φάσμα και μεταξύ των Τουρκοκυπρίων σχετικά με την απόφαση αυτή και την στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Θα ήθελα με την ευκαιρία να σας επισημάνω την Κοινή Διακήρυξη της «Βουλής» της ΤΔΒΚ, που καταδικάζει την απόφαση της ελληνοκυπριακής βουλής για τον εορτασμό της Ένωσης στα σχολεία την οποία και επισυνάπτω.
Η απόφαση της ελληνοκυπριακής Βουλής και η στάση του κ. Αναστασιάδη προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο ηγετών και των δυο λαών, που είναι εντελώς αντίθετη με την δική σας αποστολή προσφοράς κάλων υπηρεσιών. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα αναλάβετε αμέσως δράση για να διασφαλίσετε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα υποχωρήσει από αυτό το ιστορικό λάθος το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτα αποτελέσματα».
Σιμπέλ Σιμπερ
Πηγή: