Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τον γαλάζιο πλανήτη – Επιστήμονες προβλέπουν εξαφάνιση του οξυγόνου

Για πόσο ακόμα θα είναι κατοικήσιμη η Γη – Τι αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική μελέτη

Αντίστροφη μέτρηση για τον γαλάζιο πλανήτη – Επιστήμονες προβλέπουν εξαφάνιση του οξυγόνου σε 1 δισ. χρόνια

 

4o

Οι επιστήμονες προβλέπουν ραγδαίες αλλαγές στην ατμόσφαιρα της Γης λόγω της αυξημένης ηλιακής ακτινοβολίας. Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του πλανήτη

Η Γη είναι ένας μοναδικός πλανήτης. Από το διάστημα, ξεχωρίζει για το έντονο γαλάζιο της, διανθισμένο από πράσινες και καφέ αποχρώσεις – αδιάψευστα σημάδια ότι φιλοξενεί χιλιάδες είδη ζωής. Το νερό καλύπτει τη μεγαλύτερη επιφάνειά της, ενώ η πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα επιτρέπει την επιβίωση ανθρώπων, ζώων και φυτών.

Ωστόσο, καθώς ο πλανήτης μας σήμερα προσφέρει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, το ερώτημα παραμένει επίκαιρο: Για πόσο ακόμα θα είναι η Γη κατοικήσιμη; Είναι δυνατόν να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η ζωή στον «γαλάζιο πλανήτη» θα πάψει να είναι εφικτή;

Η αργή αλλά αναπόφευκτη αλλαγή

Ο ανθρώπινος παράγοντας, μέσω της κλιματικής αλλαγής, έχει ήδη αρχίσει να επιβαρύνει σημαντικά το οικοσύστημα του πλανήτη. Ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν ήδη πολλές περιοχές δυσκολότερες για διαβίωση. Οραματιστές όπως ο Έλον Μασκ βλέπουν ζοφερό το μέλλον, επιδιώκοντας την αποίκηση του Άρη ως «εναλλακτική λύση» σε περίπτωση που η Γη καταστεί ακατοίκητη.

Όμως, ανεξαρτήτως εξωτερικών παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή ή ενδεχόμενοι αστεροειδείς, η επιστήμη δείχνει πως ακόμα και η σημερινή ατμόσφαιρα της Γης δεν θα διατηρηθεί επ’ αόριστον.

Τι προβλέπει η επιστημονική έρευνα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience αποκαλύπτει ότι η σημερινή οξυγονωμένη ατμόσφαιρα της Γης θα διατηρηθεί για περίπου 1,08 δισεκατομμύρια χρόνια ακόμη. Στη συνέχεια, αναμένεται ραγδαία μείωση του οξυγόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές Καζούμι Οζάκι (Πανεπιστήμιο Τοχό) και Κρίστοφερ Ράινχαρντ (Georgia Institute of Technology), που εργάζονται και στη διαστημική πρωτοβουλία της NASA, NExSS.

Ο Ήλιος γίνεται πιο φωτεινός και αλλάζει τη χημεία της Γης

Η βασική αιτία αυτής της μακροπρόθεσμης αλλαγής εντοπίζεται στην αυξανόμενη ηλιακή ακτινοβολία. Καθώς ο Ήλιος γίνεται σταδιακά πιο λαμπερός, αυξάνονται οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης, οδηγώντας σε αποδυνάμωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των χερσαίων οικοσυστημάτων. Το αποτέλεσμα: η σταδιακή εξαφάνιση του οξυγόνου από την ατμόσφαιρα.

 

Αυτή η διαδικασία σηματοδοτεί την αρχή ενός αργού αλλά μη αναστρέψιμου μετασχηματισμού, ο οποίος σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια θα κορυφωθεί με τον θάνατο του Ήλιου.

Η επιστροφή σε μια αρχέγονη Γη

Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η σύσταση της ατμόσφαιρας της Γης θα θυμίζει εκείνη πριν από την εμφάνιση του οξυγόνου, πριν από περίπου 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια: περίπου 80% υδρατμούς, 10% διοξείδιο του άνθρακα, και 5-7% υδρόθειο, με ίχνη αζώτου, υδρογόνου και ηλίου.

Συγκριτικά, σήμερα η ατμόσφαιρα περιέχει περίπου 21% οξυγόνο – στοιχείο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των οργανισμών. Η μελλοντική του απουσία θα σημάνει και το τέλος της βιωσιμότητας της Γης, όπως τη γνωρίζουμε.

 

Tags
Back to top button