Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την καθέλκυση της FDI «ΚΙΜΩΝ»- H Naval Group αποκάλυψε την πορεία παραγωγής της ελληνικής φρεγάτας (Εικόνες-Βίντεο)

Προχωράει η ανάπτυξη της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI Belharra, που φέρει το όνομα «ΚΙΜΩΝ», καθώς η Naval Group, η οποία συμμετέχει στη ΔΕΘ εκθέτοντας το πρόγραμμα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, προχωράει τακτικά σε αναρτήσεις που αποκαλύπτουν την ταχεία πρόοδο του προγράμματος.

Η «ΚΙΜΩΝ» αναμένεται ότι θα καθελκυστεί έως τα τέλη του μήνα, ενώ στη σχετική τελετή πρόκειται να δώσει το «παρών» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα ο ίδιος είχε δηλώσει στα μέσα του περασμένου Ιουλίου.

Επισημαίνεται πως η Naval Group εκπροσωπείται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει το πρόγραμμα FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο περίπτερο του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας.

Με τους παρόντες ρυθμούς, προβλέπεται ότι η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στην Ελλάδα στα τέλη του 2024, το 2025 η δεύτερη και το δεύτερο εξάμηνο του 2026 θα παραδοθεί η τρίτη, ενώ τονίζεται πως για τα επόμενα τρία χρόνια από την παράδοση τους έχει υπογράφει συμβόλαιο συνεχούς υποστήριξης των πλοίων.

αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο σχέδιο για τα γαλλικά ναυπηγεία, καθώς πάνω από 20 μονάδες έχουν πωληθεί σε 4 διαφορετικές ναυτικές δυνάμεις. Με την ανάπτυξη της φρεγάτας Belharra (διατιθέμενη ως FDI HN στην Ελλάδα), η DCNS στοχεύει να συνεχίσει τη εμπορική επιτυχία της, ολοκληρώνοντας τη γκάμα πολεμικών πλοίων που προσφέρει με ένα σκάφος τελευταίας γενιάς που τοποθετείται μεταξύ της φρεγάτας πολλαπλών αποστολών κλάσης FREMM (με εκτόπισμα 6000 τόνων) και εκείνου των κορβετών κλάσης GOWIND (με εκτοπισμα 2.500 έως 3.100 τόνων).

Δέκα χρόνια μετά τις πρώτες σχεδιαστικές μελέτες για τη φρεγάτα FREMM, η FDI (Defence and Intervension Frigate) αξιοποιεί την εμπειρία του Γαλλικού Ναυτικού σε μεγάλο αριθμό θεάτρων επιχειρήσεων. Έτσι, το σκάφος ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ναυτικών δυνάμεων που αναζητούν μια συμπαγή φρεγάτα, ικανή να εξασφαλίζει αποστολές μεγάλης εμβέλειας, και οι οποίες μπορούν να επιχειρήσουν αυτόνομα ή ενσωματωμένες σε ναυτική δύναμη, στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών σε ένα πυκνό και εχθρικό περιβάλλον.

Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να επιχειρήσουν με πλήρωμα μόλις 60 ατόμων, ενώ για τα υπόλοιπα 60 άτομα που απαιτούνται για την υποστήριξή του πλοίου (σύνολο 120), υπάρχει η δυνατότητα να συνδράμουν στις λειτουργίες του από ανάλογο κέντρο που θα είναι εγκατεστημένο στην ξηρά. Οι κύριες επιχειρησιακές δυνατότητες της φρεγάτας είναι:

  • η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
  • η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου
  • η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων
  • η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα120
Εκτόπισμα4.400
Διαστάσεις121 x 18 μέτρα
Ταχύτητα> 27 κόμβοι
Αυτονομία45 ημέρες
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
ΥπόστεγοΕλικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV
ΠρόωσηCODAD (Combined Diesel And Diesel)
Ηλεκτρονικός εξοπλισμόςΣύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου Setis (Link-11/-16/-22), ραντάρ SEAFIRE 500 με εμβέλεια 500χλμ για αεροσκάφη / 80+ χλμ για πλοία, σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) τύπου CAPTAS 4 COMPACT, πρωραίο σόναρ τύπου Kingklip Mk2
Οπλισμός32 ASTER 30, 21 RIM-116 RAM, πυροβόλο OTO Melara 76χιλ STRALES, 8 x Exocet MM40 Block3c, 2 x τηλεχειριζόμενα πυροβόλα 20χιλ, τορπίλες MU-90 των 324 χιλιοστών, MH-60R Romeo ως οργανικό ελικόπτερο

Ονοματοδοσία των πλοίων

Κατά τη συνεδρίαση του ΑΝΣ την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, αποφασίσθηκε η ονοματοδοσία των τριών Φρεγατών FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας:

  • Φ/Γ F601 ΚΙΜΩΝ: Ο Κίμωνας ήταν Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ, που το 471 π.Χ. τέθηκε επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων και με αφετηρία το Βυζάντιο ξεκίνησε την πρώτη συμμαχική επιχείρηση: να εκκαθαριστούν τα θρακικά παράλια από τις περσικές φρουρές. Το 450 π.Χ. ο Κίμων έπλευσε στην Κύπρο, με 200 τουλάχιστον συμμαχικές τριήρεις, για να εκδιώξει τους Πέρσες και να αποκαταστήσει την Αθηναϊκή κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.

  • Φ/Γ F602 ΝΕΑΡΧΟΣ: Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην αρχή της εκστρατείας του, περιλάμβανε 150 με 160 πολεμικά πλοία, κυρίως τριήρεις (από τις οποίες 29 ήταν Αθηναϊκές) και δεκάδες μεταγωγικά. Ξεκινώντας ο Νέαρχος από τον Υδάσπη ποταμό, έπλευσε στις ακτές του Περσικού κόλπου και έφτασε στις εκβολές του Ευφράτη ποταμού.
  • Φ/Γ F603 ΦΟΡΜΙΩΝ: Ο Φορμίων ήταν Αθηναίος ναύαρχος, ο οποίος πήρε μέρος σε ναυτικές συγκρούσεις πριν και μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο προσκήνιο το 440 π.Χ. επικεφαλής στόλου μαζί με τον Περικλή κατά το τέλος του Πολέμου της Σάμου. Το 432 π.Χ. έστειλε στην πολιορκία της Ποτίδαιας για βοήθεια 1.600 οπλίτες και το 429 π.Χ. γνώρισε τη μεγαλύτερή του επιτυχία, στη ναυμαχία της Πάτρας και της Ναυπάκτου.

Η ονοματοδοσία αυτή προκύπτει από τα αντιτορπιλικά τύπου Charles F. Adams που υπηρέτησαν παλαιότερα στο ΠΝ, και συγκεκριμένα τα D-2019 ΝΕΑΡΧΟΣ (1992-2003), D-220 ΦΟΡΜΙΩΝ (1992-2002) και D-218 ΚΙΜΩΝ(1991-2004), κάτι που σημαίνει ότι απομένει μονάχα το D-221 ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (1992-2002) για να ολοκληρωθεί η τετράδα.

Tags
Back to top button