Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αντιστράτηγος ε.α Μπαλτζώης: Καθοριστικής σημασίας η ανακήρυξη για το νέο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

Καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε ο Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» την πρόσφατη ανακήρυξη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς για πρώτη φορά οι ελληνικές θαλάσσιες διεκδικήσεις αποτυπώνονται επίσημα σε ευρωπαϊκό κείμενο τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητήσει εύκολα αυτά τα δεδομένα, καθώς πλέον αναγνωρίζονται ευρωπαϊκά».

«Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός δεν περιέχει μόνο αυτό που λέμε υφαλοκρηπίδα, γιατί αυτό δείχνει ότι ποια θα είναι τα δυνητικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας» σημείωσε ο κ. Μπαλτζώης. «Το νέο πλαίσιο προβλέπει τέσσερις χωρικές ενότητες, οι οποίες ορίζουν δυνητικά όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ της χώρας» δήλωσε στο ΕΡΤΝews ο Αντιστράτηγος ε.α επισημαίνοντας ότι στο Αιγαίο μένουμε στα 6 ναυτικά μίλια. Το πλέον σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «η Άγκυρα αποφεύγει να προσφύγει σε διεθνές δικαστήριο, γνωρίζοντας πως δεν έχει νομικό έρεισμα.

Παπασταύρου: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός απεικονίζει τις ζώνες όπου θα αναπτυχθούν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

Μιλώντας στη δημοσιογράφο της εκπομπής, Νίνα Κασιμάτη, ανέλυσε τις τέσσερις θαλάσσιες ενότητες. Για την ενότητα 1, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη εξήγησε ότι εκτείνεται σε ολόκληρο το Αιγαίο και περιλαμβάνει σημαντικές νησίδες όπως η Ζουράφα, τις οποίες η Τουρκία διεκδικεί. «Η Ζουράφα φέρεται να διαθέτει ενεργειακά κοιτάσματα και γι’ αυτό οι Τούρκοι την αποζητούν με ιδιαίτερη επιμονή», υπογράμμισε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεί.α.

Αναφερόμενος στην ενότητα 2 τόνισε ότι καλύπτει την περιοχή της συμφωνίας με την Αίγυπτο και σταματά στον 28ο μεσημβρινό. «Είναι κρίσιμη καθώς δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου μέσω Καστελόριζου και Στρογγύλης, νησιών που μας παρέχουν πλήρη επήρεια», όπως σημείωσε.

Όσον αφορά τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, βάσει του νόμου Μανιάτη (2011), που έχει ήδη κατατεθεί στον ΟΗΕ (ενότητα 3) δήλωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί ότι της ανήκει η περιοχή μέχρι να καθοριστεί επίσημη ΑΟΖ με τη Λιβύη».

Αναφορικά με την ενότητα 4 υποστήριξε ότι είναι η πιο ώριμη νομικά, καθώς βασίζεται στη συμφωνία με την Ιταλία. «Τα νησιά εδώ διαθέτουν πλήρη δικαιώματα στα 12 ναυτικά μίλια, και προ ολίγων ημερών καταχωρήθηκε επίσημα και η ανακήρυξη της ΑΟΖ», επισήμανε

Ο κ. Μπαλτζώης ξεκαθάρισε ότι «το σχέδιο δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο», αφού ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους όπως αλιεία, τουρισμό, στρατιωτικές δραστηριότητες και ενεργειακή εκμετάλλευση. «Είναι σημαντικό βήμα, αλλά χρειάζονται και άλλες ενέργειες για πλήρη θωράκιση των εθνικών μας συμφερόντων», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, τόνισε πως η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει δικές της ερμηνείες του διεθνούς δικαίου, αγνοώντας την εθιμική ισχύ της Σύμβασης του Μοντέγκο Μπέι. «Τα διεθνή δικαστήρια δικάζουν βάσει αυτών των κανόνων, είτε τους έχει αναγνωρίσει η Τουρκία είτε όχι», σημείωσε.

Tags
Back to top button