Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β.Βιλιάρδος: Παίζουν ξανά με το χρέος δανειζόμενοι από τα ασφαλιστικά ταμεία

Ο οικονομολόγος, αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βασίλης Βιλιάρδος προέβη σε καταγγελία κατά της κυβέρνησης, αναφερόμενος σε εσωτερικό δανεισμό από τα ταμεία των ασφαλισμένων.

Ο ίδιος μιλά για χέρι στα διαθέσιμα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, προειδοποιώντας για σχέδιο που θα οδηγήσει σε “ άδεια ταμεία” σε μερικά χρόνια, και σε απόγνωση εκατομμύρια ασφαλισμένους, με αφορμή το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί Βουλευτές αναφέρουν ότι η χώρα μας προετοιμάζει ένα δίχτυ εμπιστοσύνης, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες για το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο ναι μεν βαίνει μειούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά παραμένει αμετάβλητο ως απόλυτο μέγεθος.

Την Τετάρτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων (εξάμηνης διάρκειας).

Μετά ταύτα, με ενδιαφέρον αναμένεται η επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον διεθνή οίκο Αξιολόγησης Fitch, στο τέλος του μήνα (31/05).

Ανάρτηση του Βουλευτή Βασίλη Βιλιάρδου της Ελληνικής Λύσης     

“Στην παρακάτω απάντηση της κυβέρνησης που πήραμε τελικά, μετά από πολύ χρόνο και πιέσεις που ασκήσαμε, διαπιστώνονται τα εξής:

(α) Στα ταμειακά διαθέσιμα που έλεγε στο παρελθόν ότι προέρχονταν από το μαξιλάρι των 15,7 δις € συν τα χρήματα των οργανισμών του δημοσίου που καταθέτονται υποχρεωτικά στην ΤτΕ, συμπεριλαμβάνονται σήμερα τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης – οπότε αυτός είναι ο λόγος που τα εισπράττει μεν από την ΕΕ (14,9 δις € όπως δηλώνει), αλλά δίνει ελάχιστα στις επιχειρήσεις.

(β) Για να μειώσει το χρέος της Γενικής κυβέρνησης, δανείζεται από τα ΝΠΔΔ, από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΚΑ), δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων – οπότε από εδώ προέρχονται τα 49,9 δις € που αναζητούσαμε, ενώ αιτιολογείται γιατί χρωστούν τα νοσοκομεία, οι κατασκευαστές δημοσίων έργων πληρώνονται μετά από ένα χρόνο, οι ΟΤΑ έχουν προβλήματα ρευστότητας, υπάρχουν δυσκολίες με τις συντάξεις κλπ.

Δεν είναι όμως σαφές πώς γίνεται τα repos να είναι υψηλότερα, στα 54,5 δις € - ενώ έχουν εκτοξευθεί από το 2014 που ήταν μόλις 8,6 δις €.

Αμφιβάλουμε δε για το εάν υπάρχουν όλα αυτά τα ποσά πραγματικά στα ταμεία των οργανισμών – ελπίζουμε πάντως να μην προέρχονται από δανεισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση, το τέχνασμα είναι ο εσωτερικός δανεισμός, δηλαδή η «λεηλασία» των ΝΠΔΔ, των ΟΚΑ και των ΟΤΑ, έτσι ώστε να μειώνεται η σχέση χρέους/ΑΕΠ παρά τον αυξημένο κρατικό δανεισμό – παράλληλα με την άνοδο του ονομαστικού χρέους λόγω του πληθωρισμού.

Όσον αφορά τα κρυφά χρέη των 25 δις € παγωμένων τόκων του EFSF, των 78 δις € των ασφαλιστικών ταμείων και των κρατικών εγγυήσεων, κυρίως στις τράπεζες, δεν υπάρχει η παραμικρή προετοιμασία – ενώ στην ουσία η κυβέρνηση αντικαθιστά τα ομόλογα των δανειστών με τα χρήματα των οργανισμών του δημοσίου, ειδικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των αλχημειών, κάποια στιγμή θα βρεθούμε ξανά στο γκρεμό - έχοντας όμως αυτή τη φορά ξεπουλήσει τα πάντα, ενώ με άδεια ακόμη και τα ασφαλιστικά ταμεία! (το ΑΕΠ μας πάντως το 2023 ήταν 220,3 δις € και όχι 222,766 που γράφει η κυβέρνηση - οπότε οι δείκτες χρέους/ΑΕΠ ανάλογα υψηλότεροι)”, καταλήγει ο ίδιος.

Ελπίζουμε όλα αυτά να μην είναι ακριβώς έτσι, διαφορετικά το πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία θα ήταν τεράστιο, και κυρίως δυσβάσταχτο. 

Tags
Back to top button