Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από τρία εκατομμύρια διαβητικούς και σχεδόν ένα εκατομμύριο μη διαβητικούς ασθενείς που έπαιρναν φάρμακα της κατηγορίας GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy, Zepbound και Mounjaro, σύμφωνα με το
Η σεμαγλουτίδη είναι η δραστική ουσία που βρίσκεται στο Ozempic, το οποίο χρησιμοποιείται για τον διαβήτη τύπου 2, και το Wegovy, το οποίο χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους.
Οι διαβητικοί ασθενείς που έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη και 44% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η τιρζεπατίδη είναι η δραστική ουσία του φαρμάκου Mounjaro, που χρησιμοποιείται για τον διαβήτη τύπου 2, και του Zepbound, το οποίο χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους.
Αποκαλυπτικά στοιχεία: 100 χιλιάδες Έλληνες νέοι «ασθενείς» Διαβήτη Τύπου 2 στα ξαφνικά το 2023 για να πάρουν το Ozempic!
Οι διαβητικοί ασθενείς που έπαιρναν τιρζεπατίδη είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη και 60% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να εξυπηρετούν διπλό σκοπό, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν πρέπει να χορηγούνται ως θεραπεία για το άγχος ή την κατάθλιψη εκτός του διαβήτη ή της διαχείρισης βάρους», ανέφερε η ερευνήτρια Kersten Bartelt.
Τα εν λόγω ευρήματα έρχονται εβδομάδες μετά την προκαταρκτική ανασκόπηση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων που δεν βρήκε στοιχεία που να συνδέουν τα φάρμακα αδυνατίσματος με σκέψεις αυτοκτονίας.
Η μελέτη χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς έπρεπε να έχουν διαγνωστεί με άγχος ή και κατάθλιψη, γεγονός που μπορεί να αποκλείει εκείνους που είχαν συμπτώματα ψυχικών παθήσεων χωρίς όμως να έχουν λάβει διάγνωση.
Παραμένει ασαφές εάν τα χαμηλότερα ποσοστά διάγνωσης κατάθλιψης και άγχους ήταν άμεσο αποτέλεσμα των φαρμάκων, της απώλειας βάρους γενικά ή πιθανός συνδυασμός και των δύο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό .