Μόνο το 13% των ωκεανών του πλανήτη δεν έχει επηρεαστεί – προς το παρόν – από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία και η ρύπανση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Wildlife Conservation Society.
Η μελέτη, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, εμβαθύνει σε μια συστηματική ανάλυση των ωκεανών της Γης και επισημαίνει ότι τα μοναδικά άθικτα τμήματα των παγκόσμιων υδάτων βρίσκονται σε προστατευμένα και απομακρυσμένα μέρη του Ειρηνικού Ωκεανού και γύρω από τους πόλους. Ωστόσο και αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν να γίνουν «εχθρικά μέρη» για τη θαλάσσια ζωή του πλανήτη.
Πρόσφατες μελέτες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου αποκάλυψαν ότι οι νεκρές ζώνες θαλάσσιας άγριας πανίδας τετραπλασιάστηκαν από τη δεκαετία του 1950, και οι περιοχές που είναι εκμεταλλεύσιμες για αλιεία καλύπτουν πλέον το 50% των ωκεανών του πλανήτη.
«Είμαστε έκπληκτοι από το πολύ μικρό ποσοστό των ωκεανών που παραμένει ανέγγιχτο», δήλωσε στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR ο Κένταλ Τζόουνς, επικεφαλής της έρευνας. «Ο ωκεανός είναι τεράστιος καλύπτοντας περισσότερο από το 70% του πλανήτη μας, ωστόσο… κατορθώσαμε να επιβαρύνουμε σημαντικά όλο αυτό το τεράστιο οικοσύστημα.
Η υπεραλίευση, η παγκόσμια ναυσιπλοΐα και οι τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα έχουν οδηγήσει σε αυτά τα ανησυχητικά ποσοστά που προέκυψαν από την έρευνα. Αν αναλογιστεί κανείς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τότε αυτά τα νούμερα δικαιολογούνται.
«Η ύπαρξη και διατήρηση αυτών των μεγάλων θαλάσσιων περιοχών που παραμένουν ανέγγιχτες από τους ανθρώπους είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος», δήλωσε ο Τζόουνς. «Διατηρούν ισορροπημένες τις διάφορες οικολογικές διαδικασίες που αν διαταραχθούν θα υπάρξουν δραστικές και απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη», πρόσθεσε.