Κύρια θέματα,Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος • 01/06/2022 - 10:21
Ανησυχία στην Τουρκία: "Το Ισραήλ εγγυητής ασφαλείας της Κύπρου" - Ισραηλινοί αγοράζουν χιλιάδες στρέμματα γης στα Κατεχόμενα
"Δεν θα αποχωρήσουν αμέσως οι ισραηλινές δυνάμεις"
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως υπάρχει “στρατηγική συμμαχία” Ισραήλ-Κύπρου η οποία μετατρέπει τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στον «ανεπίσημο εγγυητή της “Νότιας Κύπρου”».
Προφανώς οι Τούρκοι υπονοούν πως υπάρχει μυστική συμφωνία αμυντικής συνδρομής του Ισραήλ με την Κύπρο…
Παράλληλα συνδέουν το γεγονός αυτό με την εξαγορά χιλιάδων στρεμμάτων γης στα Κατεχόμενα από ισραηλινές εταιρείες για να δείξουν πως στο μέλλον θα υπάρξει αναταραχή στη Μεγαλόνησο.
Οι Τούρκοι δεν πιστεύουν τις εξηγήσεις που δόθηκαν στον ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, πως η άσκηση Ισραήλ-Κύπρου στοχεύει αποκλειστικά στην προετοιμασία για πόλεμο με την Χεζμπολάχ. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν πως οι “ισραηλινές δυνάμεις δεν θα φύγουν αμέσως μετά την άσκηση”.
Το δημοσίευμα προέρχεται από ερντογανικό ΜΜΕ συνεπώς απηχεί τις ανησυχίες της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Τουρκικά ΜΜΕ: “Το Ισραήλ είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Κύπρου”
“Παρακολουθούμε με προσοχή τα βήματα που κάνει το Ισραήλ, το οποίο έχει «ομαλοποιήσει» τις σχέσεις με την Άγκυρα. Το Ισραήλ, το οποίο έχει στείλει στρατεύματα στη Νότια Κύπρο για ασκήσεις, ιδρύει εταιρείες και αγοράζει μεγάλες εκτάσεις σε όλο το νησί.
Καθώς ηγείται στον East-Med, το οποίο έχει σχέδιο να παρακάμψει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ προσπάθησε να γίνει ο νέος εγγυητής της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αφού η Ελλάδα τέθηκε υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ. Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει το Ισραήλ με τους Ελληνοκύπριους όλα αυτά τα χρόνια έχουν εξελιχθεί πρόσφατα στη διάσταση μιας «συμμαχίας».
Μετά την επίσκεψη του αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, επικεφαλής των στρατιωτικών μονάδων στη Νότια Κύπρο, στο Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο, οι δύο χώρες αποφάσισαν την κοινή άσκηση. Μετά από αυτή την απόφαση, εκατοντάδες στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε πλοία στο Ισραήλ και αποβιβάστηκαν στη Νότια Κύπρο για την Άσκηση “Άρματα της Φωτιάς”.
Η άσκηση, στην οποία χρησιμοποιούνται επιθετικά ελικόπτερα για την προστασία πλοίων, πολεμικών αεροσκαφών και χερσαίες δυνάμεις συνεχίζεται για δύο ημέρες. Η άσκηση, που επίσημα αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, ουσιαστικά θα συνεχιστεί για λίγο.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο έδαφος της Κύπρου για εβδομάδες. Η εν λόγω άσκηση είναι επίσης το μεγαλύτερο πολεμικό παίγνιο που διοργανώθηκε ποτέ από το Ισραήλ.
“Η Τουρκία ζήτησε να μάθει για την άσκηση”
Η εν λόγω στρατιωτική συνεργασία δεν πέρασε απαρατήρητη από την Άγκυρα. Το θέμα αυτό έφερε στην ημερήσια διάταξη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη πρόσφατα στο Ισραήλ. Ρώτησε τον συνάδελφό του Yair Lapid τι στοχεύουν με την άσκηση, ο Τσαβούσογλου απάντησε, “Δεν υπάρχει λόγος για την Τουρκία να ανησυχεί. Αυτή είναι απλώς στρατιωτική συνεργασία.”
Η διοίκηση του Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι η εν λόγω άσκηση είναι το σενάριο μιας μελλοντικής επιχείρησης κατά της λιβανικής Χεζμπολάχ.
“Γιατί αγοράζουν εντατικά έδαφος στα Κατεχόμενα”;
Αν και το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να κρατήσει μακριά από το οπτικό πεδίο τη δέσμευση σε επίπεδο συμμαχίας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, η παρουσία Εβραίων στο νησί έχει αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.
Οι Ισραηλινοί πολίτες, που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο με την άδεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης, αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με τις εταιρείες που ίδρυσαν.
Ο υποναύαρχος Cihat Yaycı, ο οποίος έκανε δήλωση πέρυσι σχετικά με τους ισχυρισμούς που αντικατοπτρίστηκαν επίσης στον τουρκικό και “βόρειο κυπριακό” τύπο, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η γη έχει πωληθεί σε αλλοδαπούς στην ΤΔΒΚ, αν και έχει απαγορευτεί από το 2014 και δήλωσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόβλημα ασφάλειας στο μέλλον.
Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί τείνουν να αγοράζουν γη και γη εντατικά, ειδικά στην περιοχή Τρίκωμο (Iskele) της πόλης Γκάζι Αμμοχώστου. Πέρυσι, οι πληροφορίες που αποτυπώθηκαν στον Τύπο αποκάλυψαν ότι 2.000 ισραηλινές εταιρείες είχαν αγοράσει 25 χιλιάδες στρέμματα γης στο νησί.
Το Ισραήλ, του οποίου η αυξανόμενη επιρροή στην Κύπρο προσελκύει όλο και περισσότερο την προσοχή, έχει αρχίσει να θεωρείται ως ο «ανεπίσημος εγγυητής της Νότιας Κύπρου».
Παρά τα βήματα εξομάλυνσης με την Άγκυρα, το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει καμία απόκλιση στις βαθιές σχέσεις του με την Ελλάδα και τη Νότια Κύπρο. Απομακρύνει επίσης το έργο εμπορίας του φυσικού αερίου που εξάγει από κάτω από τη θάλασσα μέσω Τουρκίας.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το ισραηλινό αέριο θα πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αφού μεταφερθεί με πλοία στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.