Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ανεβαίνει ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής στη Βρετανία

Μόλις χθες η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, πραγματοποίησε την προγραμματισμένη ετήσια ομιλία της στο Mansion House του Λονδίνου. Όποιος βρίσκεται σε αυτή τη θέση εκμεταλλεύεται αυτό το ετήσιο event ως ευκαιρία για να ανακοινώσει τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή για τις όποιες βλέψεις έχει η εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να ‘ανθίσει’ οικονομικά.

Η Ριβς δήλωσε ότι “γνωρίζει ότι οι πολίτες δυσκολεύονται με το κόστος ζωής” όμως, όπως διαβεβαίωσε, στα κυβερνητικά πλάνα συμπεριλαμβάνεται “η αύξηση των χρημάτων στις τσέπες των πολιτών”. Τα πλάνα της μοιάζουν όμως να βαδίζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την τάση που υποδεικνύουν οι σημερινές ειδήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε για το μήνα Ιούνιο στο 3,6%. Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο από το 3,4% του Μαΐου. Παράλληλα πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης που έχει καταγραφεί στη χώρα από τον Ιανουάριο του 2024.

Τρόφιμα και καύσιμα στα ύψη

Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση του κόστους των βασικών αγαθών για κάθε πολίτη τρόφιμα, μεταφορές, λογαριασμούς και άλλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα 12 μηνών, από τον Ιούνιο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2025, το κόστος τροφίμων έφτασε στο 4,5%.

Εκπρόσωποι του κλάδου τροφίμων υποστηρίζουν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στο κόστος των βασικών συστατικών, όπως το βούτυρο και ο καφές, όσο και στο κόστος ενέργειας ή στο εργατικό κόστος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προσθέτοντας “δυσβάσταχτο” οικονομικό βάρος στις εταιρείες, όπως οι ίδιες συνεχίζουν να υποστηρίζουν.

Βρετανοί πολίτες, που φιλοξενούν σήμερα αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνουν πως το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής έχει επηρεάσει την καθημερινότητά τους, παρά την αύξηση του μέσου μισθού κατά 5,2% το τελευταίο έτος.

Σύμφωνα με πηγή του BBC, το κόστος της μπύρας και του καφέ έχει αυξηθεί τόσο που περιορίζει τον κόσμο ακόμα και στην κοινωνικοποίηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που συγκέντρωσε η εφημερίδα Morning Advertiser, το κόστος της μπύρας αυξήθηκε σε λιγότερο από 4 μήνες κατά 34 λεπτά, ανεβάζοντας το μέσο κόστος της πίντας (568ml) στις 5,17 λίρες για Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία. Για το Λονδίνο τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς το κόστος μιας pint είναι μία λίρα ακριβότερη, ανέρχεται σε 6,10 λίρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν δύο χρόνια το μέσο κόστος της μπύρας για την Μεγάλη Βρετανία ήταν στις 4 λίρες.

Δριμεία κριτική προς τους Εργατικούς

Η άνοδος του πληθωρισμού έρχεται ενώ η Εργατική κυβέρνηση δέχεται ήδη σφοδρή κριτική για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα οικονομικά. Τους τελευταίους δύο μήνες η χώρα έχει σημειώσει αρνητική ανάπτυξη, “φλερτάροντας” με την ύφεση, ενώ οι υποψίες ότι θα αντλήσει τα έσοδα που χρειάζεται από επιπλέον αύξηση των φόρων φοβίζει τους αναλυτές για εκ νέου έξοδο των υπερπλουσίων αλλά και φυγή νέων επενδυτών.

Η Ρέιτσελ Ριβς τόνισε την ανάγκη επαναφοράς της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης υποσχόμενη προς τις εταιρείες μείωση της γραφειοκρατίας.

Σε πιο έμπρακτες κινήσεις, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) φαίνεται να συζητά τη μείωση των επιτοκίων στην αναθεώρηση του επόμενου μήνα, με σκοπό τη μείωση του κόστους δανεισμού, παρότι το ποσοστό του πληθωρισμού βρίσκεται μακριά από τον στόχο του 2%.

Tags
Back to top button