Ο Ζ.Ζάεφ και η κυβέρνηση του διέρρευσε πριν λίγο πως βρέθηκαν ήδη έξι βουλευτές του VMRO που θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Το "ράλι" στη γειτονική χώρα έχει ξεκινήσει, ο Ζόραν Ζάεφ δίνει "αγώνα δρόμου" καθώς προσπαθεί να προλάβει την προθεσμία που έχει ο ίδιος θέσει έως την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη 80 βουλευτών για τη συμφωνία των Πρεσπών και να μην οδηγήσει τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές.
Έξι βουλευτές της σκοπιανής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, «διαπραγματεύονται την πιθανότητα να στηρίξουν με την ψήφο τους τις συνταγματικές αλλαγές», μετέδωσε επικαλούμενος αποκλειστικές πληροφορίες από πηγές που δεν κατονομάζει, ο τηλεοπτικός σταθμός «TELMA».
Το ρεπορτάζ του σκοπιανού καναλιού αναφέρει ότι την πληροφορία επιβεβαίωσαν εμμέσως πηγές από την κυβερνητική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ ο βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού κυβερνώντος κόμματος SDSM Μουχάμεντ Ζεκίρι ανέφερε ότι «συζητάμε με όλους τους βουλευτές του VMRO-DPMNE εκτός από τον Νίκολα Γκρούεφσκι».
Aρα ο αριθμός των "προθύμων" ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Ο «TELMA» μετέδωσε επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο βουλευτών.
Πηγές του VMRO-DPMNE επιβεβαίωσαν ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε συνάντηση του Προέδρου του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI, Αλί Αχμέτι, χωρίς να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι συνάντηση του Προέδρου του VMRO-DPMNE με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ ούτε υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει, εκτός αν η κυβέρνηση κάνει δεκτά τα αιτήματα του κόμματος, δηλαδή σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης κατά το «μοντέλο Πρζινο» 100 ημέρες πριν τις εκλογές, εξεταστική επιτροπή στο κοινοβούλιο για τις «παρατυπίες στο δημοψήφισμα» και αντικατάσταση του Γενικού Εισαγγελέα από νέο που θα προταθεί από την αντιπολίτευση.
Πιέσεις
Την ίδια στιγμή, το VMRO δέχεται πιέσεις από τα «αδελφά» κόμματά του στο ΕΛΚ, με πρώτα τα γερμανικά CDU και CSU. Σύμφωνα με το ΜΙΑ, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στην Μπούντεσταγκ Γιόχαν Βάντεφουλ απηύθυνε στο VMRO πρόσκληση «να συμφωνήσει στην ιστορικά σημαντική ψήφο στη Βουλή επί των συνταγματικών τροποποιήσεων. Διαφορετικά θα ήταν πολιτικά υπεύθυνο για το μπλοκάρισμα αυτού του δρόμου για τη "Μακεδονία" σε βάθος χρόνου και, έτσι, θα απομονώσει τη χώρα από την Ευρώπη».
Ορίστηκε η έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – Στις 18-19 Οκτωβρίου.
Για το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου ορίστηκε η έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες, ενώ τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει στη Βουλή των Σκοπίων η διαδικασία για την επικύρωση του αποτελέσματος που έβγαλε το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δέκα ημερών, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ να πιέζει με κάθε τρόπο, καθώς για την επικύρωση της συμφωνίας απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων από τους 120 βουλευτές στο σύνολό τους.
Η ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συζητήσεων των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπος της σκοπιανής κυβέρνησης Mile Bosnjakovski.
Την Τρίτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε στείλει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ειδικότερα όμως στους βουλευτές που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία επικύρωσης του αποτελέσματος που έβγαλε το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αυτή είναι η μοναδική συμφωνία για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαδικασία που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη βουλή των Σκοπίων αφορά την επικύρωση του δημοψηφίσματος και την αλλαγή-τροποποίηση του σκοπιανού Συντάγματος, βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά και περιλαμβάνονται στην Συμφωνία των Πρεσπών.
«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της σκοπιανής κυβέρνησης, ενώ όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ, έχει ήδη συσταθεί η ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα απαρτίζεται από ειδικούς απεσταλμένους πολλών υπουργείων και οργανισμών.
Επιστολή Μέρκελ στον Ζάεφ: Ιστορική ευκαιρία η Συμφωνία των Πρεσπών, μην καθυστερείτε
Η συμφωνία των Πρεσπών «παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
«Στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους η μεγάλη πλειοψηφία άνω του 90%, εκείνων οι οποίοι έλαβαν μέρος στo δημοψήφισμα, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας. Η συμφωνία παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει η καγκελάριος Μέρκελ στην επιστολή της και προσθέτει:
«Επιπλέον, αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση της χώρας σας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θα είναι τώρα σημαντικό να προβείτε στα, ασφαλώς, πολύ απαιτητικά, επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα, με τη λήψη απόφασης από τη Βουλή για την απαραίτητη αλλαγή του Συντάγματος. Χαίρομαι που θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί σας γι’ αυτόν τον σκοπό», καταλήγει η επιστολή της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.