Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αναστασιάδης: Μαύρη μέρα η 20ή Ιουλίου – 43 χρόνια μετά την εισβολή κάποιοι θρηνούν και κάποιοι πανηγυρίζουν

Η 20ή Ιουλίου είναι μια μαύρη μέρα και θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τα αίτια που την προκάλεσαν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από το επίσημο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία, για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι 43 χρόνια μετά κάποιοι θρηνούν και κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν γιατί με το πρόσχημα των εγγυητών εισέβαλαν και εκτόπισαν δια της βίας 167 χιλιάδες Ελληνοκύπριους, δολοφόνησαν χιλιάδες, άφησαν πίσω τους αγνοούμενους και βεβήλωσαν ιερά και όσια.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η διεθνής κοινότητα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η βασική αιτία διαίρεσης της Κύπρου δεν είναι παρά η παρουσία κατοχικού στρατού

«Σαράντα- τρία χρόνια μετά» είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, «κάποιοι θρηνούν και κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν, αυτοί που θρηνούν είναι όσοι βίαια έχασαν αδελφούς, έχουν αγνοούμενους, έχασαν πατρογονικές εστίες, έχασαν τα ιερά αλλά και τα μνημεία της δικής τους πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάποιοι άλλοι, ή ένα μέρος αυτών, ιδιαίτερα όμως η Τουρκία, πανηγυρίζουν γιατί με το πρόσχημα των εγγυητών εισέβαλαν και εκτόπισαν δια της βίας 167 χιλιάδες Ελληνοκύπριους, δολοφόνησαν χιλιάδες, άφησαν πίσω τους αγνοούμενους και βεβήλωσαν ιερά και όσια».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που προσδοκώ και προσβλέπω και η πολιτική ηγεσία προσπαθεί, είναι κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι για να μπορεί να έχουν το δικαίωμα να γιορτάζουν θα πρέπει επιτέλους η λύση που επιδιώκουμε και πρέπει να εξευρεθεί, θα πρέπει να σέβεται όλων ανεξαίρετα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό είπε ότι «για αυτό και η εμμονή και η επιμονή μας ότι αυτό που έγινε κατορθωτό είτε στις 4 του Ιούνη είτε στο Κραν Μοντανά για πρώτη φορά, η Τουρκία να συζητά τον τερματισμό των εγγυητικών δικαιωμάτων, είναι εκ των ων ουκ άνευ αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος ένα κράτος το οποίο δεν θα υπηρετεί τους τρίτους αλλά τους πολίτες του».

«Η 20ή Ιουλίου είναι μια μαύρη μέρα και θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τα αίτια που την προκάλεσαν. Χωρίς αμφιβολία, οι εγκληματικές ενέργειες πριν του πραξικοπήματος, κατά του κράτους, η προδοσία από πλευράς των Ελληνοφώνων αξιωματικών της Χούντας των Αθηνών και χωρίς αμφιβολία ο διχασμός» είπε ο Πρόεδρος, λέγοντας ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι σεβασμός στη Δημοκρατία, ενότητα και σταθερότητα στις θέσεις.

Ερωτηθείς πώς θα εξαναγκαστεί η Τουρκία να προσαρμοστεί στο Διεθνές Δίκαιο, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε «σιγά αλλά σταδιακά».

«Πιστεύω ότι αρχίζει η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ ειδικότερα αλλά και όχι μόνον να συνειδητοποιούν ότι η βασική αιτία διαίρεσης μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν είναι παρά η παρουσία κατοχικού στρατού, εγγυητικών δικαιωμάτων, επεμβατικών όσων ισχυρίζονται, δικαιωμάτων. Πιστεύω ότι σταδιακά αλλά σταθερά εκείνο το οποίο μέσα από τις συμπεριφορές της θεμελιώνει την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας είναι ακριβώς οι συμπεριφορές της» κατέληξε.

Tags
Back to top button