Όλο και φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού του κυβερνητικού έργου με αφορμή τη νέα χρονιά, αλλά και την προοπτική που ανοίγεται σταδιακά με το εμβόλιο για τη μετά-covid εποχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Σαββατοκύριακου ο πρωθυπουργός θα οριστικοποιήσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τις οποίες δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές της εβδομάδας.
Από τις 09:00 το πρωί ξεκίνησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να μελετά προσεκτικά το «αποτύπωμα» του κάθε υπουργού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας δομικός ανασχηματισμός με κομβικές κινήσεις στο παζλ του υπουργικού συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται στα επικρατέστερα σενάρια, αποτελεί σταθμό για «γαλάζιους» βουλευτές που αναμένουν την υπουργοποίησή τους και κρύβει όπως ακούγεται ορισμένα «μυστικά» για την στρατηγική πλοήγηση που επιδιώκει ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η σχετική ανακοίνωση δεν αποκλείεται να αποδειχθεί θέμα ωρών, αν και βασικοί «παίκτες» της κυβερνητικής παράταξης θεωρούν κρίσιμο το διάστημα των κυοφορούμενων αλλαγών από σήμερα και μέχρι την επόμενη Κυριακή.
Οι τελευταίες πληροφορίες απο το μέτωπο του ανασχηματισμού, που χρονικά προσδιορίζεται απο κάποιους την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να πρωτοτυπήσει ως προς την διαδικασία των σχετικών ανακοινώσεων.
Δηλαδη για πρώτη φορα να μην ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά απο τον ίδιο με ειδική αναφορα και σε όσους φευγουν και σε αυτούς που έρχονται.
Ο ανασχηματισμός μάλιστα σύμφωναμε τις πληροφορίες μας, θα «αγγίξει» και πρωτοκλασάτους υπουργούς, οι οποίοι κρίθηκαν ανεπαρκείς όλο αυτό το δύσκολο διάστημα που προηγήθηκε και ο λόγος που δεν αποαμκρύνθηκαν ήταν ότι είχε προτεραιότητα η διαχείριση της πανδημίας. Η πανδημία μπορεί να μην έχει τελειώσει αλλά ένας ανασχηματισμός είναι αναγκαίος, τόσο για λόγους ουσίας, όσο και επικοινωνίας.
Ποιοι υπουργοί δεν... κινδυνεύουν
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρά τις υπόγειες επιθέσεις που δέχθηκε, δείχνει να παραμένει στη θέση του, αφού το σχήμα του υπουργείου Οικονομικών δεν δείχνει να αλλάζει.
Χωρίς αλλαγές δείχνει να είναι και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος εμφανίζονται αμετακίνητοι, με τα ελληνοτουρκικά και τα εξοπλιστικά προγράμματα να εισέρχονται στην τελική ευθεία, ενώ, παρά τον εσωτερικό πόλεμο που δέχθηκε, φαίνεται να παραμένει στη θέση του ο υπερδραστήριος και αποτελεσματικός υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
Στα πόστα τους δείχνουν να παραμένουν και οι υπουργοί Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Πιερρακάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης (στο υπουργείο αναμένεται να προστεθεί και υφυπουργός), Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης. Ενισχυμένος εμφανίζεται ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.
Ποιοι υπουργοί βρίσκονται στο... "κόκκινο"
Όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αν και δύσκολα θα εξηγηθεί πώς ο τομέας του πήγε καλά (όπως διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ο ίδιος ο πρωθυπουργός) και ο υπεύθυνος υπουργός θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης!
Σε κίνδυνο –όπως αναφέρει το - βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος όμως έχει αποδειχθεί «επτάψυχος» και ενδέχεται να σώσει την παρτίδα, είτε με μετακίνησή του σε άλλο κυβερνητικό θώκο, είτε και παραμένοντας (όσο δύσκολο και αν φαντάζει) στη θέση του. Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, είναι ο Γιάννης Βρούτσης να οριστεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει τυχόν μετακίνηση ή όχι της Νίκης Κεραμέως, με την υπουργό Παιδείας να αυξάνει τις τελευταίες ημέρες τις πιθανότητες για παραμονή στη θέση της -και σε κάθε περίπτωση να κερδίζει την παραμονή της στο κυβερνητικό σχήμα.
Στο στόχαστρο του Μαξίμου, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, είναι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που και αυτός όμως δεν κινδυνεύει να μείνει εκτός κυβέρνησης, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες να παραμείνει και στο ίδιο του το υπουργείο, όπου ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης αναμένεται να αναβαθμιστεί ούτως ή άλλως σε αναπληρωτή υπουργό. Αίσθηση, επίσης, προκαλούν οι διαρροές για τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με το σκεπτικό, μάλιστα, ότι επιδεικνύει «απροθυμία συνεργασίας» με ανθρώπους του Μαξίμου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται είτε η μετακίνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, είτε η αναβάθμιση του νυν υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου.
Ο πρωθυπουργός, επίσης, φαίνεται να επιθυμεί να αφήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη εκτός κυβέρνησης, κάτι όμως που δύσκολα θα μπορέσει να υλοποιήσει-σε μια τέτοια περίπτωση δέχεται εισηγήσεις για μετακίνησή του ή και για υποβάθμισή του! Στο στόχαστρο στελεχών του Μαξίμου φέρεται να είναι και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει υπουργός Παιδείας σε περίπτωση μετακίνησης της Νίκης Κεραμέως, αλλά και υπουργός Εργασίας.
Πολύ πιθανό είναι το σενάριο μετακίνησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε -παραγωγικό;- υπουργείο, με τη θέση αυτή τη στιγμή να παίζεται μεταξύ του Χρήστου Ταραντίλη και του Δημήτρη Τσιόδρα. Βέβαιη, τέλος, θα πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου.
Οι "Γαλάζιοι Βουλευτές"
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του επικείμενου ανασχηματισμού είναι, η «σφαγή» των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών και η χρησιμοποίηση βουλευτών, ιδίως από την επαρχία –και δη από τη Βόρειο Ελλάδα, όπου το Μαξίμου –για πολλαπλούς λόγους- μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες.
Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν είναι ο Θοδωρής Ρουσόπουλος (παίζει για υπουργός Τουρισμού, Παιδείας και Εργασίας, αλλά και για αναπληρωτής υπουργός σε κάποιους τομείς, ο Κώστας Κατσαφάδος, η Σοφία Βούλτεψη, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Χρήστος Κέλλας, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιάννης Μπούγας, η Άννα Ευθυμίου, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Χρήστος Ταραντίλης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακούγονται, επίσης, έντονα τα ονόματα των βουλευτών- καθηγητών Άγγελου Συρίγου, Δημήτρη Καιρίδη και Τάσου Χατζηβασιλείου.
Τα Μαξίμου μέχρι στιγμής βέβαια, ούτε διαψεύδει, ούτε πιβεβαιώνει κάτι από όλα αυτά. Την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο ΣΚΑΪ δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο αναφορικά με τα σενάρια περί ανασχηματισμού.