Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ανάρπαστοι οι Έλληνες χάκερ - Μηδενική ανεργία με την κυβερνοασφάλεια να κερδίζει ολοένα έδαφος

Τομέας εργασίας χωρίς ανεργία αλλά και με «ιδιαίτερα καλές αμοιβές» και στην Ελλάδα είναι αυτός της κυβερνοασφάλειας.

Επιπλέον, αποτελεί έναν κλάδο στον οποίο διακρίνονται και οι νεαροί Έλληνες, αφού «το επίπεδο ταλέντου στη χώρα είναι ισάξιο σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Τα παραπάνω δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη o αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Ξενάκης, υπεύθυνος οργάνωσης και συντονισμού της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας (σ.σ Hellenic Cyber Security Team).

Με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα κράτη-μέλη να έχουν αναγνωρίσει «την ανάγκη οι σύγχρονες κοινωνίες να θωρακιστούν ως προς την κυβερνοασφάλεια», τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται «διαγωνισμοί κυβερνοασφάλειας, ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τους εαυτούς μας προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς επίσης και να βρούμε ταλέντα τα οποία θα δουλέψουν σε αυτό τον χώρο και θα θωρακίσουν τα συστήματα και τις επικοινωνίες της νέας εποχής».

Όπως ανέφερε ο κύριος Ξενάκης, με αφορμή και τον διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας, που είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), όλες οι χώρες της ΕΕ απέχουν σε θέματα κυβερνοασφάλειας από το επίπεδο που θα επιθυμούσαν, «έστω και και αν κάποιες εξ αυτών, είναι τεχνολογικά πιο προηγμένες στο συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως επί παραδείγματι η Αυστρία, η Ελβετία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο", χώρες όμως, "όπου η διαφορά έγκειται στη μεγαλύτερη ποσότητα των εξειδικευμένων ατόμων και όχι στην ποιότητα».

«Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να δείξουμε πως είναι ένας χώρος όπου δεν χωράει ανεργία» σημείωσε ο κ. Ξενάκης, αναφερόμενος στη δημιουργία της ελληνικής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, ενώ συμπλήρωσε πως οι θέσεις εργασίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό «είναι ιδιαίτερα καλά αμειβόμενες».

Έτερος σημαντικός ρόλος των νέων που εκπαιδεύονται σε θέματα κυβερνοασφάλειας και εντάσσονται σε ομάδες, όπως η Hellenic Cyber Security Team είναι η κάλυψη εθνικών αναγκών. Πρόκειται για άτομα που «θα στελεχώσουν ως experts (σ.σ ειδικοί) την κοινωνία σε ενδεχόμενα γεγονότα κυβερνοεπιθέσεων, γεγονότα που συνήθως λαμβάνουν χώρα σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο κ.Ξενάκης. 

«Υπάρχουν περιπτώσεις που θα γίνουν κυβερνοεπιθέσεις και τότε χρειάζεται να υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων σε εθνικό επίπεδο που θα μπορούν να αντιδράσουν ταχύτατα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δομές και κρίσιμους οργανισμούς» σημείωσε, ενώ ανέφερε πως πέρα από τις παραπάνω δομές και οι εταιρίες πρόκειται να γίνουν στόχος τέτοιων επιθέσεων.

Επόμενος στόχος της ελληνικής ομάδας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας «European Cyber Security Challenge 2017» (ECSC '17), στη Μάλαγα της Ισπανίας, είναι να συμμετέχει και στον διαγωνισμό του 2018 με τις μέγιστες δυνατές συμμετοχές, αλλά και να «δημιουργηθεί μια ακαδημία μέσω της οποίας θα μπορούν να εκπαιδεύονται οι νέοι που έχουν εισέλθει στο χώρο και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να τους έχουμε έτοιμους να προστατεύσουν τις ηλεκτρονικές υποδομές της χώρας, όταν και εφόσον χρειαστεί σε τεχνικό επίπεδο η βοήθεια τους για την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Ξενάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button