Η αστυνομία στην Τσετσενία, στον ρωσικό Καύκασο, βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο σειράς επιθέσεων που προκάλεσαν τραυματισμούς μελών των δυνάμεων της τάξης, ενώ οι δράστες των επιθέσεων «εξουδετερώθηκαν», ανακοίνωσε ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ.
Πριν από λίγο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης.
«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε αξιωματικούς και σε μέλη της τσετσενικής αστυνομίας στο Γκρόζνι και στο Τσάλι», αναφέρει το πρακτορείο Amaq σε ανακοίνωση που ανήρτησε στα αραβικά, σύμφωνα με την ομάδα που ειδικεύεται στην επιτήρηση των τζιχαντιστικών ιστοσελίδων, SITE.
Στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Καντίροφ είπε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» για το γεγονός ότι «η ομάδα των νεαρών ανδρών» που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές ενήργησε επηρεασμένη από υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Προηγουμένως, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως τουλάχιστον τρεις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον των δυνάμεων της τάξης, με διαφορετικούς απολογισμούς.
Σύμφωνα με τον Καντίροφ, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην πόλη Τσάλι, ενώ «τροχονόμοι τραυματίστηκαν στο Γκρόζνι», στην πρωτεύουσα.
«Όλες οι απόπειρες αποτράπηκαν, οι ληστοσυμμορίτες εξουδετερώθηκαν και ένας από τους κακοποιούς ανατινάχθηκε αλλά επέζησε, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας αυτής της ρωσικής δημοκρατίας του Καυκάσου.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός πως οι εγκέφαλοι αυτών των νεαρών ανδρών επηρεάστηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από διάφορους (σ.σ. εκπροσώπους του ΙΚ). Όμως ο απολογισμός της ημέρας δείχνει πως δεν διαθέτουν καμία κοινωνική βάση στη δημοκρατία μας», διαβεβαιώνει ο Τσετσένος ηγέτης.
Εκτίμησε πως οι επιτιθέμενοι είχαν σκοπό να «επισκιάσουν» τη μουσουλμανική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα.
Μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996), η αυτονομιστική εξέγερση ισλαμοποιήθηκε σταδιακά και επεκτάθηκε πέρα από τα σύνορα της Τσετσενίας προκειμένου να μεταμορφωθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε ένα ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που είναι ενεργό σε όλο τον Βόρειο Καύκασο.
Στα τέλη Ιουνίου 2015, η ένοπλη ισλαμική αντίσταση στον ρωσικό Καύκασο δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος της οποίας παραμένει πρόσφορο έδαφος για μαχητές που πάνε να πολεμήσουν στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.