Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ανακύκλωση ρούχων: Η ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα

Επειδή πολύ συχνά το βαμβάκι είναι συνθετικό, απαιτείται τεράστια προσπάθεια διαχωρισμού του από τις συνθετικές ίνες με τις οποίες αναμειγνύεται. Έτσι, τα ανακυκλωμένα υφάσματα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων κακής ποιότητας, όπως πανάκια για απολύμανση, κι όχι για είδη ένδυσης ή υπόδυσης. Ή, τουλάχιστον, έτσι συνέβαινε μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία επιστημονική ανακάλυψη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, έρχεται να ανατρέψει τα πάντα.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τις Εφαρμογές των Πολυμερών της Frauhofer βρήκε έναν καινοτόμο μηχανισμό διαχωρισμού του βαμβακιού άλλες υφές. Διασπώντας το ύφασμα σε πολύ μικρά κομματάκια, οι ειδικοί κατάφεραν να το συλλέξουν με μηδαμινές σχεδόν απώλειες και να το επεξεργαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν ίνες βισκόζης. Η διαφορά από τη διαδικασία που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ποιότητα του υφάσματος που προκύπτει, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με το polyester που έχει ως βάση το πετρέλαιο.


Τι συμβαίνει ακριβώς

Το Ινστιτούτο χρησιμοποίησε φύλλα κυτταρίνης από ανακυκλωμένο βαμβάκι, το οποίο προμηθεύτηκε από τη Re:newcell. Τα φύλλα αυτά διασπάστηκαν σ’ ένα είδος πολτού, το οποίο, με τη σειρά του, διασπάστηκε σε διάλυμα αλυσίβας. To διάλυμα, έπειτα, χύθηκε σε μεταξογόνους αδένες και δημιούργησε ίνες. Οι ίνες πλύθηκαν, στέγνωσαν και τυλίχθηκαν σ’ ένα κουβάρι. Κι έτσι προέκυψε το τελικό προϊόν.

«Τα βαμβακερά ρούχα συνήθως καταλήγουν στη χωματερή. Τώρα πια, μπορούν να ανακυκλωθούν όχι μία, αλλά πολλές φορές, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στη βιωσιμότητα της μόδας», δήλωσε ο ερευνητής της Fraunhofer, André Lehmann.

Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ο λόγος που η ανακύκλωση είναι τόσο σημαντική είναι πως, στο τέλος της ημέρας, όλα εξαρτώνται από το τι καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων. Αν ελέγξουμε τι οδηγούμε στη χωματερή, ίσως δούμε μία πιο λαμπρή μέρα για τον πλανήτη.

Tags
Back to top button