Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Ανακαλύφθηκε ελληνικός ναός του 4ου αιώνα: Βρέθηκε άγαλμα που αναπαριστά την Κλεοπάτρα, νομίσματα και η προτομή ενός βασιλιά

Η Αιγυπτικό – Δομινικανική αρχαιολογική αποστολή, με επικεφαλής την Δρ. Kathleen Martínez, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Pedro Henríquez Ureña (UNPHU), στον Άγιο Δομίνικο, προχώρησε σε νέες ανακαλύψεις στον ναό της Taposiris Magna, στα δυτικά της Αλεξάνδρειας.

Η Ταπόσιρις η Mεγάλη (Taposiris Magna) ήταν αρχαία πόλη της Αιγύπτου στις ακτές της Μεσογείου πλησίον της σημερινής Αμπουσίρ. Το όνομα της πόλης προέρχεται από το όνομα του Όσιρις και δόθηκε από τους Έλληνες μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα, είναι τα αποθέματα στα θεμέλια, κάτω από το νότιο τείχος της περίφραξης, όπου υπήρχαν τεχνουργήματα και τελετουργικά αντικείμενα που ρίχνουν περισσότερο φως στην ιστορία της ύστερης περιόδου των Πτολεμαίων.

Ανακαλύφθηκε αρχαίος θησαυρός κοντά στο Ηρώδειο-Έψαχναν για δίκτυο φυσικού αερίου

Τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής

Ο Δρ. Mohamed Ismail Khaled, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, επισήμανε το μικρό άγαλμα από λευκό μάρμαρο, το οποίο αναπαριστά μία γυναίκα που φέρει βασιλικά διάδημα.

Ενώ ο Δρ. Martínez υποδηλώνει ότι, το άγαλμα μπορεί να αναπαριστά την Κλεοπάτρα VII, άλλοι αρχαιολόγοι επισημαίνουν διαφορές στα χαρακτηριστικά του προσώπου, τα οποία μαρτυρούν ότι απεικονίζεται κάποια άλλη γυναίκα της βασιλικής οικογένειας.

Ανακαλύφθηκε επίσης η προτομή από ασβεστόλιθο ενός βασιλιά, διακοσμημένη με το Νέμες, το τελετουργικό υφασμάτινο, ριγωτό ύφασμα κεφαλής των Φαραώ.

Η κεφαλή του αγάλματος της Κλεοπάτρας της VII

Επιπλέον, βρέθηκαν 337 νομίσματα, πολλά από τα οποία φέρουν την εικόνα της Κλεοπάτρας VII, μαζί με κεραμικά τελετουργικά αγγεία, λυχνάρια, χάλκινα αγαλματίδια, ένα φυλαχτό με τον σκαραβαίο που έφερε εγχάρακτη την επιγραφή «Η δικαιοσύνη του Ρα βασίλευσε». Και ένα χάλκινο δαχτυλίδι, αφιερωμένο στη θεά Άθωρ.

Τα κεραμικά θραύσματα επαληθεύουν πως, η κατασκευή του ναού ανάγεται στον 1ο αιώνα π.Χ.

Ο ελληνικός ναός του 4ου αιώνα π.Χ.

Η αποστολή αποκάλυψε επίσης τα ερείπια ενός ελληνικού ναού του 4ου αιώνα π.Χ., που καταστράφηκε μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και της πρώιμης ρωμαϊκής περιόδου. Ο ναός αυτός, συνδέεται με ένα περίπλοκο σύστημα βαθιών σηράγγων που εκτείνονται από τη λίμνη Μαρεώτιδα μέχρι την Μεσόγειο Θάλασσα.

Στην παρακείμενη περιοχή, ανακαλύφθηκε μια μεγάλη νεκρόπολη με 20 κατακόμβες και έναν υπόγειο τύμβο, κάτω από τον αρχαίο φάρο του Taposiris Magna. Αυτός περιείχε τρεις θαλάμους, ένας από τους οποίος περιείχε 9 μαρμάρινες προτομές και άλλα τεχνουργήματα.

Ένα από τα νομίσματα που απεικονίζουν την μορφή της Κλεοπάτρας

Οι αρχικές ανασκαφικές εργασίες στα βυθισμένα σημεία του χώρου, αποκάλυψαν δομές κατασκευασμένες από τον άνθρωπο, ανθρώπινα λείψανα και μεγάλες ποσότητες κεραμικών.

Το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, έχει περιγράψει τις ανακαλύψεις αυτές, ως καθοριστικές για την καλύτερη κατανόηση των αρχιτεκτονικών, πολιτιστικών και τελετουργικών πρακτικών της εποχής. Η αποστολή θα συνεχίσει να εξερευνά, με την ελπίδα να αποκαλύψει περισσότερα μυστικά του ναού του Μεγάλου Ταπόσιρη και την ενδεχόμενη σύνδεσή του με τη βασιλεία της Κλεοπάτρας της VII.

Tags
Back to top button