Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ανακαλύφθηκαν 40 νέα γονίδια που σχετίζονται με την ανθρώπινη νοημοσύνη

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 40 νέα γονίδια που σχετίζονται με την ανθρώπινη νοημοσύνη, ανεβάζοντας σε 52 τον συνολικό αριθμό που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα. Η ανακάλυψη μπορεί να φωτίσει περαιτέρω τον βαθμό, στον οποίο ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) έχει βιολογική βάση.


Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής την Ολλανδή καθηγήτρια στατιστικής γενετικής Ντανιέλ Ποστχιούμα του Πανεπιστημίου Vrije του ‘Αμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», μελέτησαν και αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 13 γενετικές έρευνες σχετικές με τη νοημοσύνη, που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 80.000 ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενηλίκους.

Η μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στις περιοχές του γονιδιώματος που συνεισφέρουν στην εξυπνάδα ενός ανθρώπου. Εντοπίσθηκαν έτσι 52 γονίδια, από τα οποία τα 40 για πρώτη φορά.
Τα περισσότερα από αυτά τα γονίδια εκφράζονται στον εγκέφαλο και ρυθμίζουν την ανάπτυξη των νευρώνων. Κάποια άλλα σχετίζονται με την μεγαλύτερη διάσταση του κεφαλιού του μωρού κατά τη γέννα, με την μακροζωία και με τον αυτισμό. Ακόμη, τα εν λόγω γονίδια εμφανίζονται συχνότερα σε όσους δεν κάπνισαν ποτέ και σε όσους έχουν κόψει το τσιγάρο με επιτυχία.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ασφαλώς η εξυπνάδα δεν είναι θέμα ούτε ενός μοναδικού γονιδίου (καθένα γονίδιο επηρεάζει ελάχιστα τη νοημοσύνη), ούτε μόνο γονιδίων. Μελέτες σε διδύμους έχουν δείξει ότι περίπου το 50% της νοημοσύνης οφείλεται σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, από τις συνθήκες στη μήτρα της μητέρας και τη διατροφή τόσο του εμβρύου όσο και του μικρού παιδιού, έως τη ρύπανση (νερού, ατμόσφαιρας κ.α.) και την ανατροφή από την οικογένεια και τις συνθήκες στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Πιστεύεται ότι εκατοντάδες ή και χιλιάδες γονίδια εμπλέκονται στη νοημοσύνη. Μέχρι σήμερα οι γενετιστές εκτιμούν ότι τα 52 γονίδια που έχουν βρεθεί, εξηγούν μόνο το 5% περίπου της βιολογικής «συνιστώσας» της εξυπνάδας. Η γενετική έρευνα για τη νοημοσύνη ανέκαθεν θεωρείτο ένα επίμαχο θέμα, καθώς ορισμένοι φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε μια νέου τύπου ευγονική, σε νέα φάρμακα τόνωσης της εξυπνάδας και τελικά σε νέες διακρίσεις και ανισότητες μεταξύ των «προικισμένων» (και πλουσιότερων) και των μη προνομιούχων (νοητικά και οικονομικά).


«Υπάρχει πάντα το ζήτημα των κατά παραγγελία μωρών και πώς οι νέες γενετικές γνώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τη νοημοσύνη. Όμως απέχουμε ακόμη πολύ από κάτι τέτοιο και ασφαλώς δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε ένα μωρό με βάση τις τωρινές μας γνώσεις» δήλωσε η Ποστχιούμα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button