Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αμφίρροπες οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία - Νευρικότητα στις αγορές

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι προεδρικές εκλογές γίνονται όλο και πιο αμφίρροπες ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν σχετικά με την αυξανόμενη δημοτικότητα ακροαριστερού υποψήφιου ο οποίος θέλει να θέσει την συμμετοχή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα, εκτιμά η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv.

Στην ίδια λίστα εντάχθηκε επίσης ο αριστερός Μελανσόν, ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο στις δημοσκοπήσεις μετά τις καλές εμφανίσεις του στα δύο ντιμπέιτ.

Ο Μελανσόν, ο οποίος στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιθυμεί επίσης ένα δημοψήφισμα για την συμμετοχή στην ΕΕ μετά από μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των συνθηκών της ΕΕ.

Η τελευταία δημοσκόπηση του IFOP την Τετάρτη έδειξε ότι η Λεπέν θα κερδίσει το Μακρόν με 23,5% στον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου. Τόσο η Λεπέν όσο και Μακρόν χάνουν από μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (11 Απριλίου), ενώ ο Φιγιόν παραμένει σταθερός στο 19% και ο Μελανσόν αμετάβλητος στο 18,5%.

Λεπέν και Μακρόν περνούν το δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου, όπου οι δημοσκοπήσεις λένε ότι Μακρόν θα νικήσει εύκολα την Λεπέν.

Οι χρηματιστές ανέφεραν τις γαλλικές εκλογές, καθώς και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα, ως λόγους για τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να στραφούν σε ασφαλείς τοποθετήσεις όπως ο χρυσός ή τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.Γερμανική επέμβαση

Η ανησυχία για νίκη της Λεπέν, η οποία θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ΕΕ μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψουν την Ένωση, οδήγησε σε μια ασυνήθιστη επέμβαση στη γαλλική πολιτική από τη Γερμανία, παραδοσιακό εταίρο της Γαλλίας στην ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε μια φιλοευρωπαϊκή Γαλλία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Ο απερχόμενος Σοσιαλιστής πρόεδρος Ολάντ εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την αυξανόμενη δημοτικότητα του Μελανσόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, και αυτό έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Μακρόν και όχι τον επίσημο υποψήφιο των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, ο οποίος καταγράφει μικρά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Σε μια συνέντευξη στη Le Point η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο Ολάντ τήρησε σιγή ιχθύος σχετικά με την επιλογή του, λέγοντας ότι θα υποστηρίξει έναν υποψήφιο πριν από το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αλλά στάθηκε υπέρ της απόφασης του Μακρόν, πρώην υπουργού Οικονομίας στην κυβέρνηση του, να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, λέγοντας ότι «πιστεύω ότι η πολιτική χρειάζεται ανανέωση» και καταφέρθηκε ενάντια στη δημαγωγία.

Η συντηρητική εφημερίδα Le Figaro κατονόμασε το Μελανσόν ως το «Γάλλο Τσάβες», στο πρωτοσέλιδο της αναφέροντας ότι τα σχέδιά του είναι εμπνευσμένα από τον Ούγκο Τσάβες.

Ο Μελανσόν χλεύασε το χαρακτηρισμό αυτό στο μπλογκ που διατηρεί γράφοντας: «Ανακοίνωναν ότι η νίκη μου στις εκλογές θα φέρει πυρηνικό χειμώνα, μια πληγή των βατράχων, τον Κόκκινο Στρατό και την απόβαση των Βενεζουεαλών».

Η πρόκριση της Μαρίν Λεπέν για τον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής απειλείται; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται τώρα, μετά την δημοσίευση μιας νέας έρευνας που δείχνει ότι η ακροδεξιά ηγέτης οπισθοχωρεί κατά μια μονάδα σε μια εβδομάδα, ενώ ο Φρανσουά Φιγόν κερδίζει έδαφος.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πάντα πρώτος στην πρόθεση ψήφου, με 24%. Η Μαρίν Λεπέν χάνει μια μονάδα και βρίσκεται στο 22%.

Ο Φρανσουά Φιγιόν κερδίζει έδαφος και βρίσκεται στο 20%, ενώ ακριβώς πίσω του έρχεται ο νεοκομμουνιστής υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν με 19%. Αυτή είναι η βασική τετράδα των υποψηφίων που θα δώσει σκληρή μάχη για να προκριθεί στον πρώτο γύρο που θα γίνει σε μια εβδομάδα περίπου (Κυριακή του Θωμά).

Ο Φρανσουά Φιγιόν, πάντως, δίνει μια τελευταία απέλπιδα μάχη για να φτάσει στην δεύτερη θέση και να προκριθεί μαζί με τον Εμμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο. Η προεκλογική του ομάδα υπόσχεται ότι «θα τα δώσει όλα» μετά το σαββατοκύριακο του Πάσχα (συμπίπτει με το Ορθόδοξο) και θα πολλαπλασιάσει τα μηνύματα SMS και τη μέθοδο phoning, επαναλαμβανόμενα τηλεφωνήματα στους ψηφοφόρους.

Αφισοκόλληση θα γίνει σε όλους τους σταθμούς των τρένων από το Μεγάλο Σάββατο ώστε να στοχευθούν οι ταξιδιώδες του Πάσχα. Στελέχη του Φιγιόν ετοιμάζουν επίσης 100 συγκεντρώσεις στην γαλλική επαρχία, ώστε να φτάσουν τα μηνύματα του υποψηφίου ως το τελευταίο σπίτι. Ο ίδιος ο Φιγιόν θα κάνει 4 ομιλίες σε μεγάλες πόλεις, Τουλούζ, Μοντπελιέ, Νίκαια, Λίλ. Σχεδιάζει επίσης να περάσει πολλαπλά μηνύματα με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα, ώστε να στοχεύσει στους καθολικούς ψηφοφόρους, αλλά και στους χριστιανούς ορθόδοξους που χτυπήθηκαν από επιθέσεις στην Αίγυπτο. Το τέλος του μαραθωνείου θα γίνει στο Παρίσι, σε εκδήλωση όπου ελπίζει να συμμετέχει και ο πρώην αντίπαλό του Αλέν Ζιπέ.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν καταρρέει στο 8% ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι κυμαίνονται μεταξύ 4% και 1%.

Στον δεύτερο γύρο, πάντως, που θα γίνει μια εβδομάδα αργότερα, νικητής φέρεται ο Εμμανουέλ Μακρόν με 67% ενώ η Μαρίν Λεπέν θα έπαιρνε 33%,

Πηγή EurActiv

Tags
Back to top button