Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αμετάβλητη η πολιτική της ΕΚΤ: Ο Ντράγκι κλείνει την πόρτα σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων

Ισορροπημένα θεωρεί ότι είναι πλέον τα ρίσκα στην οικονομία, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όπως είπε στις δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση στην οποία διατηρήθηκε αμετάβλητη η νομισματική πολιτική.

Η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα, όπως αναμενόταν, να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της, αλλά έκλεισε την πόρτα σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από το στόχο της παρά την επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Η ΕΚΤ επανέλαβε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων, που μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο στα 60 δισεκ. ευρώ τον μήνα από τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να παραταθούν, εάν οι προοπτικές στην ευρωζώνη καταστούν λιγότερο ευνοϊκές.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

Η ανάκαμψη δεν έχει δημιουργήσει ικανές πληθωριστικές πιέσεις

Ισχυρότερο μομέντουμ στην ευρωπαϊκή οικονομία βλέπει η ΕΚΤ. Όπως είπε ο Μάριο Ντάγκι η ανάπτυξη κερδίζει ταχύτητα, ενώ τα ρίσκα στην οικονομία είναι πλέον ισορροπημένα.

Ωστόσο σημείωσε ότι η ανάκαμψη δεν έχει δημιουργήσει ακόμα πληθωριστικές πιέσεις ικανές να επιτύχουν τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%».  Ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει δώσει ακόμα πειστικά σημάδια ότι έχει ανοδική τάση, τόνισε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η διαδικασία ανάπτυξης καθυστερεί από τον υποτονικό ρυθμό που προωθούνται δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές στις αγορές προϊόντων.

Η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, καθώς τώρα εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 1,5% το 2017 έναντι εκτίμησης 1,7% το Μάρτιο και στο 1,3% το 2018 (προηγούμενη εκτίμηση 1,6%) και στο 1,6^ για το 2019. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη διαμορφώνεται πλέον στο 1,9% για φέτος (από 1,8%) και στο 1,8% (έναντι 1,7%) για την επόμενη χρονιά.

 

Tags
Back to top button