Άμεση ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος επιχείρησε για ακόμη μία φορά να φορτώσει την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πραγματικά επιθυμεί τη συνολική επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, τότε ας πείσει την Τουρκία να ανταποκριθεί στη χθεσινή πρόκληση/πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ας σταμάτήσει να προβάλλει αναληθείς αναφορές.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι ο κ. Ακιντζί "προβάλλει διαστρεβλωτικές και αναληθείς αναφορές που αποσκοπούν στο να αποδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, μη ετοιμότητα τάχα για επίλυση του Κυπριακού".
Είναι προφανής, συνεχίζει, η προσπάθεια του κ. Ακιντζί να δικαιολογήσει τις τουρκικές αδιάλλακτες θέσεις, μεταξύ των οποίων και τις δικές του αξιώσεις για συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεως, παρεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι μέσα στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ασαφής θέση της τουρκικής πλευράς περί αποδοχής εδαφικών αναπροσαρμογών με επιστροφή μέρους της Μόρφου και χωρίς την επιστροφή των Μαρωνιτικών χωριών, παρά την εκ του αντιθέτου βούληση των κατοίκων τους.
"Δεν επιθυμούμε να σχολιάσουμε τον ρόλο ή την ανυπαρξία ρόλου του κ. Ακιντζί στα όσα διαδραματίστηκαν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά. Θα ήταν προτιμότερο αν ο κ. Ακιντζί, αντί να προβαίνει σε τέτοιες ανυπόστατες αναφορές, να προβληματιστεί κατά πόσο βοηθά την τουρκοκυπριακή κοινότητα με την όλη στάση του, αλλά και πώς πραγματικά διασφαλίζει το μέλλον των Τουρκοκυπρίων με προσεγγίσεις που συνάδουν πλήρως με αυτές της Τουρκίας".
Αφού σημειώνει ότι ο καθένας κρίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τις προτάσεις που υποβάλλει και τη συνολική προσέγγισή του στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι "και στο Κραν Μοντανά, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν η μόνη που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις εντός του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ οι οποίες, δυστυχώς, ουδεμίας ανταπόκρισης, είτε γραπτώς είτε προφορικώς, έτυχαν από τουρκικής πλευράς".
"Αν ο κ. Ακιντζί πραγματικά επιθυμεί τη συνολική επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, τότε ας πείσει την Τουρκία να ανταποκριθεί στη χθεσινή πρόκληση/πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας" καταλήγει.