Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Aμεση ακύρωση της συμφωνίας Ομπάμα με την Κούβα αποφάσισε ο Ν.Τραμπ! - Aβάνα: «Η επανάσταση θα νικήσει» (φωτό, βίντεο)

Σε ομιλία του στο Μαϊάμι, Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ακύρωση της συμφωνίας που είχε συνάψει η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα με την κυβέρνηση της Κούβας για την αποκατάσταση σχέσεων Ουάσινγκτον και Αβάνας, χαρακτηρίζοντας την "φρικτή" και "λανθασμένη".

Η συμφωνία των δύο χωρών προέβλεπε την αγορά και μεταφορά στις ΗΠΑ κουβανέζικων πούρων από ιδιώτες στις αποσκευές τους. Μάλιστα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε προ μηνών εκδήλωση στο Ναυτικό Ομιλο του Πειραιά, μοίραζε δωρεάν κουβανέζικα πούρα!

Επίσης προέβλεπ ην επαναλειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα αλλά και τη μερική άρση του εμπορικού εμπάργκο στην Κούβα.

Η κυβέρνηση της Κούβας «κατήγγειλε» πριν από λίγο τα μέτρα που αποφάσισε να ληφθούν εναντίον της νήσου ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που πλήττει τις διμερείς σχέσεις.
Η Αβάνα κρίνει ότι η Ουάσινγκτον ξαναγυρίζει στις εξαναγκαστικές μεθόδους του παρελθόντος με τη νέα πολιτική που αποφάσισε να υιοθετήσει όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας, σύμφωνα με μια κυβερνητική ανακοίνωση που αναγνώστηκε στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης.
Για την κυβέρνηση της Κούβας, τα αμερικανικά «νέα μέτρα για να σφίξει κι άλλο το εμπάργκο» που είχε επιβληθεί το 1962 είναι «καταδικασμένα να αποτύχουν» και σε κάθε περίπτωση δεν θα εξασθενήσουν την επανάσταση στη νήσο.
Ακόμη, η Αβάνα κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πολικές σκοπιμότητες.
Μολαταύτα, η Κούβα επανέλαβε ότι έχει τη βούληση να συνεχίσει έναν «διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό» με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως θέλει τη διμερή «συνεργασία σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος» αλλά χωρίς να αμφισβητείται η εθνική της κυριαρχία.
Χθες Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Μαϊάμι ότι ακυρώνει μονομερώς την συμφωνία των ΗΠΑ με την Κούβα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων που είχαν συνάψει ο Ραούλ Κάστρο και ο Μπαράκ Ομπάμα το 2015. 

Ας σημειωθεί πως οι δύο χώρες έχουν τεταμένες διπλωματικές σχέσεις από το 1960, όταν η λεγόμενη «κρίση των πυραύλων» ανάγκασε τις ΗΠΑ να επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα, η οποία θεωρούταν στενή σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης.

Πάντως η σημερινή εξέλιξη θεωρείται καρπός προσπαθειών αρκετών χρόνων, καθώς το τελευταίο διάστημα η κουβανική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων και η αγοροπωλησία αυτοκινήτων.

Η μερική άρση του εμπάργκο αφορούσε τις εξής 12 κατηγορίες:

- Επισκέψεις οικογενειών
- Επιχειρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην Κούβα
- Δημοσιογράφοι
- Επαγγελματική έρευνα
- Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
- Θρησκευτικές δραστηριότητες 
- Δημόσια δρώμενα 
- Ανθρωπιστική στήριξη
- Ιδιωτικές δωρεές
- Ανθρωπιστικά projects
- Εξαγωγές, εισαγωγές
- Ορισμένες οικονομικού τύπου συναλλαγές

Όπως δήλωσε ο Ν.Τραμπ η ακύρωση της συμφωνίας είναι άμεσης ισχύος.

 

Tags
Back to top button