Αν και το «Μακεδονικό» είναι φαινομενικά ένα τοπικό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ουσιαστικά πρόκειται ένα πρόβλημα που καίει ΝΑΤΟ και ΕΕ κι αυτό γίνεται αντιληπτό σε κάθε ευκαιρία από δηλώσεις διάφορων αξιωματούχων, όπως επίσης είναι φανερό ποιοι κρύβονται πίσω από τις πιέσεις γι αυτό τον ντροπιαστικό συμβιβασμό.
Η Ουάσινγκτον θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών ιστορική εξέλιξη που όχι μόνο θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας, αλλά και θα ενισχύσει σημαντικά τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ιδρύματος Atlantic Council της Ουάσινγκτον, Ντέιμ Γουίλσον.
«Η συμφωνία προσφέρει στην Ελλάδα την προοπτική αποκατάστασης της πολιτικής και οικονομικής της επιρροής στα Βαλκάνια» τονίζει ενώ συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη εκτιμά ότι «είναι σε θέση να επωφεληθεί εξελισσόμενη σε κόμβο [...] από τα Βαλκάνια προς το Αιγαίο και τον υπόλοιπο κόσμο».
Ο κ. Γουίλσον λέει ότι «οι ηγέτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναγνωρίζουν την πολιτική ηγεσία και το θάρρος που απαιτείται για την υποστήριξη αυτής της συμφωνίας» για να συμπληρώσει «... για όσους δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα περιμέναμε από τους υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης σε κάθε χώρα να μην αντιταχθούν έντονα και να μην παρεμποδίσουν την κοινοβουλευτική επικύρωση».
Σε ερώτηση σχετικά με το «πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν η Ελλάδα και η Δύση την Τουρκία υπό τη νέα ενισχυμένη προεδρία Ερντογάν», ο κ. Γουίλσον απαντά: «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν κοινό συμφέρον να διατηρήσουν την Τουρκία προσδεδεμένη στη Δύση».