Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αλβανοί δημοσιογράφοι: Πρόωρες εκλογές δεν σημαίνει ότι θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών

Την εκτίμηση ότι πρόωρες εκλογές δεν παρέχουν τη διασφάλιση για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά τη διεξαγωγή τους δίνουν Αλβανοί δημοσιογράφοι. 

Επιπλέον,  ο πρόεδρος της Ένωσης  Αλβανών Δημοσιογράφων λέει ότι είναι παράδοξο για κάποιον να ελπίζει ότι στις πρόωρες εκλογές οποιαδήποτε πολιτική δύναμη θα μπορούσε να κερδίσει τα δύο τρίτα των εδρών του Κοινοβουλίου που είναι αναγκαίες για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.

«Εξαπατούν εκείνους που πιστεύουν ότι οι πολίτες που υποστήριξαν το δημοψήφισμα  θα ψηφίσουν υπέρ του SDSM και των αλβανικών κομμάτων.

Κανείς δεν έχει στην τσέπη του τους 600 χιλιάδες ψήφους του δημοψηφίσματος. Ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος υποστήριξε το δημοψήφισμα επειδή θέλουν τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά σίγουρα δεν θα ψηφίσουν για το SDSM και το BDI (DUI), διότι αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια αυτών των κομμάτων», δήλωσε ο Σελμάνι στην εφημερίδα  ‘Λάιμ’.

Σύμφωνα με τον Σελμάνι, η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο παρεμποδίζεται από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Μίτσκοσκι, αλλά και από κρατικές δομές στο SDSM και το DUI.

‘«Είμαι πεπεισμένος ότι το SDSM έχει τη δύναμη και την ιδιαίτερα τη θεσμική ικανότητα να εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός μέρους των βουλευτών του VMRO, αλλά το πρόβλημα είναι ότι θέλουν να παίξουν με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, μια του παρέχουν αμνηστία και μία όχι, είναι ένα παιχνίδι της σημερινής εξουσίας για τα δικά της συμφέροντα. 

Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια για πρόωρες εκλογές είναι μια προσπάθεια του εθνικιστικού κόμματος να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αποτρέψει τον εκδημοκρατισμό και την ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές», πρόσθεσε ο Σελμάνι.

Ο επικεφαλής  της Ένωσης των Αλβανών Δημοσιογράφων,  πιστεύει ότι το μακεδονικό κατεστημένο (VMRO-DPMNE και λοιπά ακροδεξιά κόμματα) έχουν συνδέσει τη μοίρα της ‘Μακεδονίας’ με την τελική διευθέτηση του σερβικού ζητήματος στα Βαλκάνια, που χρηματοδοτείται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το κατεστημένο δεν αισθάνεται άνετα με συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αλλά προτιμούν συμμάχους όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Επίσης, ο αναλυτής Άρμπεν Λάλα, δεν θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα  να περάσει η 'ελληνο-σλαβομακεδονική συμφωνία των Πρεσπών', γιατί σύμφωνα με αυτόν υπάρχει πιθανότητα το SDSM να χάσει και να υπάρξει άλλη κυβέρνηση.

«Πιστεύω ότι το SDSM θα πρέπει να βρει κοινή γλώσσα με το VMRO αν θέλει το καλό της ‘Μακεδονίας’ και το μέλλον του λαού της (Σλάβο-Μακεδόνες, Αλβανοί, Ρομά, Σέρβοι κλπ)», δήλωσε ο Λάλα, στην εφημερίδα Λάιμ.

Πρόσθεσε ακόμη,  ότι οι εκλογικοί κατάλογοι έπρεπε να είχαν καθαρισθεί εγκαίρως, γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα έκτακτης ανάγκης.

«Η απογραφή του πληθυσμού πρέπει να γίνει σε μια στιγμή (πολιτικής) ηρεμίας και σωστά, χωρίς «μαχαίρια πίσω από τους Αλβανούς».

Λυπάμαι που ο Ζάεφ με το δημοψήφισμα, έπεσε στην παγίδα του VMRO, αφού γνώριζε  ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού (που ήταν στους εκλογικούς καταλόγους) έχει μεταναστεύσει», κατέληξε ο Λάλα.

Tags
Back to top button