Στην αναδιάρθρωση της ΕΥΠ προχωράει η κυβέρνηση. Το νέο οργανόγραμμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Τρίτη 17/1.
Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (1/2017), το πρώτο που υπεγράφη το νέο έτος, προβλέπει τη δημιουργία νέων διευθύνσεων, καθορίζει τις αρμοδιότητες καθεμιάς απ’ αυτές, ενώ προσδιορίζει τα κριτήρια και τον τρόπο στελέχωσης των επιτελικών και όχι μόνο θέσεων της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα με τις αλλαγές στην εσωτερική «αρχιτεκτονική» υπάρχει πρόθεση για πρόσληψη 200 νέων υπαλλήλων, σχέδιο που σκοντάφτει στη μνημονιακή δέσμευση για «πάγωμα» των προσλήψεων.
Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα, η κεντρική υπηρεσία, που εδρεύει στο μέγαρο στην Κατεχάκη, διαρθρώνεται στις εξής διευθύνσεις: Επιτελικού Σχεδιασμού, Εσωτερικών και Διεθνών Σχέσεων, Εσωτερικής Ασφαλείας, Εξωτερικών Υποθέσεων, Ηλεκτρονικών Πληροφοριών, Πληροφοριακών Συστημάτων, Κυβερνοχώρου, Διοικητικής Υποστήριξης, Οικονομικής Διαχείρισης, καθώς και τη Διεύθυνση Ασφαλείας της ίδιας της ΕΥΠ. Ταυτόχρονα, ιδρύονται υπηρεσίες Ιστορικού Αρχείου και Ιστορικού Μουσείου. Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες, η Διεύθυνση Επιτελικού Σχεδιασμού, ενδεικτικά, είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό, τις κατευθύνσεις και τους στόχους της υπηρεσίας, η Διεύθυνση Εσωτερικών και Διεθνών Σχέσεων για θέματα συνεργασίας της ΕΥΠ με εθνικούς φορείς και ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ η Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων διαδέχεται την Α΄ Διεύθυνση Κατασκοπείας, καθώς αρμοδιότητά της είναι η συλλογή, η ανάλυση και η επεξεργασία πληροφοριακού υλικού που αφορά χώρες του εγγύς και ευρύτερου περιβάλλοντος της χώρας.
Αντίθετα με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η ΕΥΠ διατηρεί τη Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας (μέχρι πρότινος Γ΄ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας), με αρμοδιότητα σε θέματα αντικατασκοπείας, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, ενώ αρμοδιότητα της νέας Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου είναι η ασφάλεια των εθνικών επικοινωνιών, ο έλεγχος και η αξιολόγηση ασφάλειας συστημάτων κ.ά. Οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων τμημάτων κ.ο.κ. ορίζονται με απόφαση του διοικητή της ΕΥΠ για τρία έτη, ενώ προβλέπονται 20 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για διάστημα έως δύο έτη.
Το άρθρο 42 του νέου Π.Δ. προβλέπει ότι στην ΕΥΠ υπηρετούν για να καλύψουν «ειδικές ανάγκες» αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, αστυνομικοί, λιμενικοί αλλά και δύο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής. Ο συνολικός αριθμός των ενστόλων υπολογίζεται σε πάνω από 500 άτομα. Οσοι στέκονται κριτικά απέναντι στα νέα δεδομένα επισημαίνουν κυρίως ότι η κεντρική υπηρεσία διογκώνεται διοικητικά στερώντας πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από περιφερειακές υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Γιάννης Σουλιώτης