Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Αλήθεια πως δημιουργούνται οι σεισμοί; (βίντεο)

Αλήθεια πότε και γιατί γίνονται σεισμοί; Tι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας και...κουνιόμαστε;Aρχικά, οι σεισμοί γίνονται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που έχουν να κάνουν με τα "συστατικά της γης" και τον τρόπο συμπεριφοράς τους. Αλλά πριν περάσουμε στο "ζουμί", ας δούμε λίγο την ανατομία της γης, ώστε να καταλάβουμε μετέπειτα γιατί γίνονται σεισμοί.
Η γη αποτελείται(από το κέντρο προς την επιφάνεια) από τον εσωτερικό πυρήνα, τον εξωτερικό, τον μανδύα και τον φλοιό ο οποίος βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια.
Ο φλοιός, αποτελείται από τεράστια κομμάτια κάποιων πλακών, που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες.
Οι τεκτονικές πλάκες λοιπόν κινούνται, επειδή το μάγμα μέσα στο μανδύα, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και σταδιακά "τις σπρώχνει". Μη φανταστείτε, η κίνηση των τεκτονικών πλακών είναι απειροελάχιστη.

Πως δημιουργείται ο σεισμός

Όταν δύο τεκτονικές πλάκες βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και τείνει η μία να πλησιάζει ακόμα περισσότερο την άλλη, τότε δημιουργείται μία πίεση αναμεταξύ τους.
Όσο εντείνεται αυτό το φαινόμενο, τότε εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δημιουργείται, θα υπάρξει σπάσιμο, ή καβάλημα μεταξύ τους ή θα τριφτούνε σε μία ξαφνική στιγμή για μικρό χρονικό διάστημα, εκτονώνοντας την πίεση που έχει δημιουργηθεί!
Αυτή η κατάσταση, δημιουργεί σεισμική δονηση, δηλαδή προκαλείται έτσι σεισμός!
Ο σεισμός αυτός, θα διαρκέσει, όση ώρα κινούνται οι τεκτονικές πλάκες ώστε να έρθουνε στην καινούρια τους θέση, έχοντας εκτονώσει μέρος της ισχυρής πίεσης αναμεταξύ τους!
Για να καταλάβετε καλύτερα τι εστί σεισμός, φανταστείτε το εξής:
έστω ότι έχουμε δύο σβήστρες και τις βάζουμε δίπλα δίπλα.
Πιέζουμε τη μία προς τα μπροστά και την άλλη προς τα πίσω, ενώ παράλληλα πιέζουμε με δύναμη και τη μία προς τη μεριά της άλλης.
Οι σβήστρες παραμένουνε ακίνητες επειδή η μία "συγκρατεί" την άλλη.
Αν ασκήσουμε όμως περισσότερη δύναμη, σε κάποια φάση θα υπάρξει εκτόνωση: θα κινηθούνε απότομα προς τις κατευθύνσεις που τις ωθούσαμε (η μία μπροστά και η άλλη πίσω) απότομα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα σταματήσουνε απότομα να κινούνται.Έτσι λοιπόν γίνονται και οι σεισμοί!
Αντί των σβηστρών, φανταστείτε τις τεκτονικές πλάκες.
Βέβαια, σεισμός γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις που οι τεκτονικές πλάκες συμπεριφέρονται λιγάκι διαφορετικά, όπως για παράδειγμα, η εκτόνωση μπορεί να μη γίνει με κίνηση των τεκτονικών πλακών παράλληλα, αλλά η μία να καβαλήσει την άλλη!

Για ακόμα καλύτερη ενημέρωση δείτε το βίντεο:

Tags
Back to top button