Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχε αποκαλύψει προ μίας εβδομάδος το «Έθνος της Κυριακής», προετοιμάζει με πάσα μυστικότητα και λεπτομέρεια την εορταστική εκδήλωση ανήμερα την επέτειο της συμπλήρωσης ενός έτους από την ευρεία εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου του 2019.
Πέραν του απολογιστικού σκέλους, στο οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαριθμήσει όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες που υλοποιήθηκαν εμπροσθοβαρώς το τελευταίο 12μηνο, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να συμβολίσει τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της πρωθυπουργικής του θητείας με χειροπιαστές αποδείξεις του έργου που έχει συντελεστεί τους προηγούμενους 12 μήνες αλλά και της προόδου σε συγκεκριμένους τομείς. Εξ ου και στο τραπέζι του πρωθυπουργού έχουν πέσει διάφορες ιδέες και έχουν γίνει διάφορες εισηγήσεις για την 7η Ιουλίου, που αφορούν σε συγκεκριμένες δράσεις του κ. Μητσοτάκη που πιστοποιούν την επιτάχυνση ή και την ολοκλήρωση συγκεκριμένων έργων και ως εκ τούτου τη «γαλάζια» υπεροχή έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πληροφορημένες πηγές προδιαθέτουν πως μετά και το άνοιγμα του τουρισμού ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πραγματοποίηση διορθωτικών παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα. Μολονότι επισήμως κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν μια τέτοια προοπτική, πρόσωπα που είναι εξοικειωμένα με τις κεντρικές επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προσδιορίζουν τον ανασχηματισμό είτε στα μέσα Ιουλίου είτε το διάστημα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου.
Τα προηγούμενα 24ωρα, εξάλλου, υπήρξαν συζητήσεις εντός ενός πολύ στενού κύκλου συνεργατών του κ. Μητσοτάκη γύρω από την πιθανότητα επίσπευσης του χρόνου του ανασχηματισμού. Προ ολίγων 24ώρων, μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τάχθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπέρ της πραγματοποίησης διορθωτικών κινήσεων στο υπουργικό σχήμα, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως αυτές θα πρέπει να γίνουν σε ουδέτερο χρόνο, «όχι τώρα μέσα στην κρίση».
Σε κάθε περίπτωση, τα «κλειδιά» μιας τέτοιας μείζονος πολιτικής κίνησης κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μπλοκάκι του οποίου είναι πλέον γεμάτο με τις κρίσιμες επισημάνσεις για τις επιδόσεις όλων ανεξαιρέτως των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Τακτικοί συνομιλητές του τονίζουν πως ο πρωθυπουργός έχει σχηματίσει μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για πιθανές «αρρυθμίες» στην οργανωτική δομή του υπουργικού σχήματος αλλά και τις υστερήσεις σε επίπεδο προσώπων. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί αυτή την ώρα τουλάχιστον να μιλήσει με βεβαιότητα για το εάν επίκειται ένας ανασχηματισμός περιορισμένης εμβέλειας, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργών, ή εάν ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές, οι οποίες δεν αποκλείεται να προσλάβουν και δομικό χαρακτήρα.
«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη»
Όπως το θέτει έμπειρο στέλεχος, «στον ανασχηματισμό τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», υπαινισσόμενο ότι οι κυοφορούμενες παρεμβάσεις πιθανώς να πυροδοτήσουν ένα ευρύτερο κύμα αλλαγών, το λεγόμενο domino effect, καταλήγοντας εντέλει σε κινήσεις που αρχικώς δεν είχαν προσδιοριστεί. Πάντως, η έκταση και ως εκ τούτου η εμβέλεια του επερχόμενου ανασχηματισμού αναμένεται εν πολλοίς να καθοριστεί από την πιθανή μετακίνηση - και λιγότερο αντικατάσταση - τριών έως τεσσάρων πρωτοκλασάτων υπουργών, κίνηση που, εφόσον προκριθεί, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει πολλές «καραμπόλες» εντός του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και μεγάλες εκπλήξεις.
Επιπλέον, η ανάγκη έγκαιρης όσο και αποτελεσματικής απορρόφησης και αξιοποίησης του πακτωλού χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης - υπολογίζεται περί τα 60 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία - είναι σαφές, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πως θα απαιτήσει αναπροσαρμογές στο κυβερνητικό σχήμα. Συγκεκριμένα, υπουργεία που εκ των πραγμάτων εμπλέκονται άμεσα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών πρωτοβουλιών είναι εξαιρετικά πιθανό να ενισχυθούν είτε σε πρόσωπα είτε σε δομές, προκαλώντας κατ’ αυτό τον τρόπο μια ανακατανομή αρμοδιοτήτων.