Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Ακρόπολη: "Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου" παγκόσμιοι αρχαιολόγοι

Ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του κόσμου, η Ακρόπολη  κινδυνεύει να υποβαθμιστεί από εξαιρετικά αμφιλεγόμενη κατασκευή. Το μνημειώδες οροπέδιο που κατέχει τον φημισμένο Παρθενώνα , κινδυνεύει επειδή οι πολιτικοί θέλουν να το κάνουν πιο προσιτό στους τουρίστες. 

Αρχαιολόγοι και μελετητές από όλο τον κόσμο έχουν ενώσει δικηγόρους και ιστορικούς καταδικάζοντας το σχέδιο για περαιτέρω ανακαινίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της εισόδου στην πύλη των Προπυλαίων . Οι ειδικοί λένε ότι το σχέδιο θα είναι «ισοδύναμο με την υποβάθμιση, την απόκρυψη και την υποτίμηση του μεγαλύτερου αρχαιολογικού και καλλιτεχνικού θησαυρού που κληροδοτήθηκε στη σύγχρονη Ελλάδα, στον οποίο η ανθρωπότητα έχει εμπιστευτεί τη διατήρησή της».

Tα σπάνια ενδημικά φυτά γύρω από την Ακρόπολη

Η κατάσταση αρχικά αναφέρθηκε αρχικά από την  , αναφέροντας την ιδέα από τον αρχιτέκτονα συντηρητή Μανόλη Κορρέ , Πρόεδρο της Επιτροπής Διατήρησης Μνημείων της Ακρόπολης , και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο. Αυτή η ιστορία στο Smithsonian Magazine δίνει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες. Εν τω μεταξύ, οι εικόνες μέσω του designboom δείχνουν μια τρομερή μηχανική κατάσταση όπου έχει τοποθετηθεί ένα συγκεκριμένο τμήμα πάνω από το φυσικό βράχο στην Ακρόπολη.

Η υδρολογία αυτού πρέπει να έχει μεταφερθεί βιαστικά ή λιγότερο από ειδικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Το παρακάτω βίντεο από το Υπουργείο Πολιτισμού αποκαλύπτει νέο σκυρόδεμα, καθώς και την κατάσταση των μονοπατιών εκ των προτέρων. 

Το σχέδιο απαιτεί την ανακατασκευή της ρωμαϊκής μαρμάρινης σκάλας , του δυτικού σημείου πρόσβασης της Ακρόπολης, που ανεγέρθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. στον αρχικό της σχεδιασμό. Το μονοπάτι είναι επί του παρόντος δύσκολο για ορισμένους τουρίστες να διασχίσουν λόγω ερειπίων και μιας γενικής κατάστασης αποκατάστασης. Μια έρευνα της σκάλας αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο για τον σχεδιασμό ενός σχεδίου κατασκευής. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση στις ανησυχίες εκείνων που ζητούν από την κυβέρνηση να μπλοκάρει τα σχέδια. Οι υπογράφοντες της καταγγελίας λένε ότι το σχέδιο τρέχει «σε αντίθεση με τις διεθνώς αναγνωρισμένες και καθιερωμένες αρχές σχετικά με τη διατήρηση, τη διατήρηση και τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων». 

Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια του Artnet News, αλλά το Μάρτιο απέρριψε την κριτική και είπε ότι η πρόθεση ήταν να αποκατασταθεί η είσοδος στην «αρχική αρχαία μορφή» της με βάση «διεξοδική αρχαιολογική-αρχιτεκτονική τεκμηρίωση». Οι επικριτές λένε ότι το νέο σχέδιο δημιουργεί μια εμφάνιση που δεν έχει βάση στην ιστορία.

Το φθινόπωρο του 2020, το υπουργείο αναβάθμισε τους παλιούς πεζόδρομους με οπλισμένο σκυρόδεμα για να κάνει την περιοχή ευκολότερη για τα άτομα με αναπηρίες, αλλά οι επικριτές ανέφεραν στην επιστολή τους ότι έγινε πραγματικά για «να φιλοξενήσει ακόμη μεγαλύτερα πλήθη θερινών τουριστών» και να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα.

Μία τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO , η Ακρόπολη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στον κόσμο και δέλεαρ για τους επισκέπτες στην Ελλάδα. 

Tags
Back to top button