Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακόμα λιγότεροι Αξιωματικοί στο Στρατό: Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων αφήνουν εκατοντάδες κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές

Η  Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής  “χτύπησε”  για μια ακόμη χρονιά την Σχολή Ευελπίδων, καθώς και άλλες στρατιωτικές σχολές.

Βάσεις 2024: Οι σχολές με την πιο μεγάλη άνοδο και πτώση-Τα ποσοστά επιτυχίας

Φέτος ανάμεσα στις Σχολές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση σε αριθμό μορίων είναι Στρατιωτικές . Αναλυτικότερα:

  • Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας, βάση εισαγωγής: 13.155 μόρια, πτώση κατά 3.160 μόρια.
  • Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σώματα), βάση εισαγωγής 12.415 μόρια, πτώση κατά 3.140 μόρια.
  • Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), βάση εισαγωγής: 11.080, πτώση κατά 2.620 μόρια.

Ωστόσο παρά τις χαμηλές βάσεις, τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων και με την ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εκατοντάδες θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές της χώρας θα παραμείνουν και φέτος κενές. 

Συγκεκριμένα στην κατηγορία ΓΕΛ (όπλα) προβλέπονταν 307  θέσεις και εισήχθησαν 77, δηλαδή έμειναν 230 κενές θέσεις. Η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 12.230 μόρια ενώ ο πρώτος επιτυχών εισήχθη με 17.010 μόρια.

Φέτος η Κυβέρνηση αύξησε των αριθμό εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές κατά 404 θέσεις. 

Επίσης κενές θέσεις έμειναν:

  • 60 στη ΣΜΥΑ-Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης 
  • 14 στην Ικάρων-Ιπτάμενοι
  • 8 στην Αξιωαματικών Νοσηλευτικής

Γιατί μένουν κενές θέσεις;

Το ερώτημα είναι γιατί έμειναν κενές θέσεις σε στρατιωτικές σχολές και γιατί έμειναν τόσες πολλές κενές θέσεις. Οι σχολές ορίζουν το συντελεστή της ΕΒΕ, που μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο.

Η Σχολή Ευελπίδων όρισε συντελεστή 1,2 το 2021 και 2022, που έδωσε ΕΒΕ 14,38 και 14,25 αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι για να έχει το δικαίωμα να δηλώσει ένας υποψήφιος τη σχολή έπρεπε να έχει μέσο όρο πάνω από 14,38 το 2021 και 14,25 το 2022. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι, που υπερέβαιναν το όριο δεν ήταν τόσοι πολλοί, με αποτέλεσμα να μείνουν 103 θέσεις κενές το 2021 και 139 το 2022. Μάλιστα το 2022 οι επιτυχόντες ήταν μόλις 87, σε σύνολο θέσεων 226.

Το ΓΕΝ είχε καταλάβει το πρόβλημα και είχε ρίξει τον συντελέστη στο 0,8 .

Το συμπέρασμα είναι ότι για να αυξηθεί ο αριθμός των επιτυχόντων στη σχολή Ευελπίδων, αλλά και σε όλες τις σχολές, πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής της ΕΒΕ.

Όσο δεν μειώνεται, ώστε να προσαρμοστεί η ΕΒΕ στη ζήτηση θα έχουμε πολλές κενές θέσεις. 

Το ερώτημα είναι αν πρέπει να μειωθεί κι άλλο ο συντελεστής της ΕΒΕ, ώστε να μην μείνουν κενές θέσεις ή να προτιμηθεί να παραμείνει υψηλό το επίπεδο των εισερχομένων στην Ευελπίδων.

Θα καλυφθούν οι θέσεις από επιλαχόντες;

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι ότι φέτος δεν υπάρχουν επιλαχόντες. Κατά συνέπεια οι θέσεις θα παραμείνουν κενές.

Προβληματισμένος ο Κ. Πιερρακάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είναι προβληματισμένος με αυτή την εξέλιξη τους μειωμένου αριθμού εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές.

Ήδη ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και συζήτησαν το θέμα.

Tags
Back to top button