Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ακόμα και οι Σκοπιανοί «βάζουν τα γυαλιά» στην κυβέρνηση Τσίπρα - VMRO προς ΗΠΑ: «Mην επεμβαίνετε στα εσωτερικά μας»

Aκόμα και οι Σκοπιανοί "έβαλαν τα γυαλιά" στην Κυβέρνηση Α.Τσίπρα καθώς σε έντονο ύφος ο ηγέτης της σκοπιανής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος του VMRO, Hristijan Mickoski, απάντησε σήμερα Τετάρτη στην επιστολή-παρέμβαση του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Wess Mitchell, επαναλαμβάνοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των Σκοπίων». 

Στην αρχή της επιστολής ευχαριστώντας τον Mitchell για την υποστήριξη που παρέχεται στα Σκόπια ως προς την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, αποκαλεί την πρόθεση των ΗΠΑ ως θεμιτή «καθώς κινείται προς το συμφέρον του κόμματος μου και της χώρας μου. Ελπίζω πολύ σύντομα ότι τα Σκόπια θα αποτελούν μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά ως περήφανο και αξιοπρεπές έθνος και όχι ως ταπεινωμένος και εξευτελισμένος λαός».

«Η συμφωνία αυτή είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη για το VMRO και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μου, γεγονός που κατέστη σαφές από το πρόσφατο δημοψήφισμα», γράφει ο Mickoski σε μια εκτενή επιστολή- απάντηση προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δε μπορεί να συμβάλλει στη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια επειδή, μεταξύ άλλων, η συμφωνία απορρίφθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, επειδή αναθεωρεί το Σύνταγμα της χώρας ως προς την ονομασία και καταργεί όλα τα κεκτημένα δικαιώματα των Σκοπίων».

«Ως προς τις θέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRO για τις συνταγματικές αλλαγές που συζητούνται στο κοινοβούλιο, αυτές εντάσσονται στις πάγιες θέσεις μας ότι δε μπορούμε να αποδεχθούμε τη συμφωνία σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας», καταλήγει στην επιστολή του ο ηγέτης της σκοπιανής αντιπολίτευσης.

Αγαπητέ κύριε Μίτσελ, 

Η συμφωνία αυτή με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου  και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη για το VMRO-DPMNE και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Προσωπικά, αρνούμαι να την δεχθώ  και όχι μόνο την απορρίπτω, αλλά θα αντιταχθώ σθεναρά με όλη μου τη γνώση, την ικανότητα και τα δημοκρατικά εργαλεία κατά τέτοιων αποκλίσεων.

Αυτή δεν είναι η Μακεδονία στην οποία θέλουμε να ζήσουμε.

Η συμφωνία αυτή:

Α.  Απορρίφθηκε με πειστική πλειοψηφία των πολιτών στο δημοψήφισμα.

Β. Προβλέπει  την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα του κράτους.

Γ. Ακυρώνει όλα τα κεκτημένα δικαιώματα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας όπως: 

α) Το ψήφισμα του ΟΗΕ για την εισδοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1993,

β) την προσωρινή συμφωνία με την Ελλάδα του 1995 (ενδιάμεση συμφωνία)

και 

γ) την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της Μακεδονίας το 2011.

Δ. Το άρθρο 8 της Συμφωνίας προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, της Μακεδονίας και της Ελλάδας με έργο την αναθεώρηση της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της εκπαίδευσης, μια μόνιμη βλάβη για την ταυτότητα της χώρας μου.

Ε)  Δεν δίνει στη χώρα μου το δικαίωμα της φροντίδας των μακεδονικών μειονοτήτων σε άλλες χώρες και ταυτόχρονα παραιτείται από τους Μακεδόνες της Διασποράς.

Όσον αφορά το έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRO-DPMNE για τις συνταγματικές αλλαγές που βρίσκονται στην κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι καρπός της προηγούμενης θέσης μας, ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να γίνει δεκτή, και αυτό έγινε ομόφωνα δεκτό, αξιοποιώντας τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε.

Η επιστολή τελειώνει με την αλληγορική φράση:

«Είναι πάντα πιο σκοτεινά πριν από την αυγή»

Με σεβασμό, 

Χριστιγιάν Μίτσκοσκι
Πρόεδρος του VMRO-DPMNE

Οπως γίνεται αντιληπτό, μετά και την κατηγορηματική άρνηση του VMRO να συμπράξει με την κυβέρνηση Ζ.Ζάεφ, οι εκλογές στα Σκόπια είναι κάτι παραπάνω από δεδομένες.Ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 80 από 120 βουλευτές προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή της ΠΓΔΜ. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ "ναυαγεί" μετά την κατηγορηματική άρνηση του VMRO.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τις 80 έδρες ο κ. Ζάεφ έχει καταστήσει σαφές πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Χτες, όπως είχε αποκαλύψει το ,  υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του VMRO Χριστιάν Μιτσόσκι, κάλεσε το VMRO να υπερψηφίσει τις αλλαγές και να στηρίξει τη συμφωνία, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία», από αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι.

Ακολουθεί η επιστολή

Αγαπητέ Χρίστιαν,

Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη «Μακεδονία» και την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη «Μακεδονία» να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής.

Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «καλύτερη συμφωνία», δεν θεωρούμε ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Για αυτή τη συμφωνία χρειάστηκαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν είναι πιθανό να προκύψει ξανά για χρόνια, εάν όχι για δεκαετίες.

Δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς ότι έχουμε απογοητευτεί με τη στάση της ηγεσίας του VMRO τόσο στο θέμα του δημοψηφίσματος όσο και σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος.

Οι πολίτες της «Μακεδονίας» από όλες τις κοινότητες και παρατάξεις μεταξύ των οποίων και η δική σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και αυτό ήταν ο βασικός στόχος από την εποχή της ανεξαρτησίας. Τώρα είναι στο χέρι του κοινοβουλίου να κάνει το επόμενο και αποφασιστικό βήμα.

Σας παροτρύνουμε να δημιουργήσετε χώρο για τα μέλη του κοινοβουλίου από τον συνασπισμό σας, δημόσια και ιδιωτικά, να αποφασίσουν πως θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού.

Αυτή είναι μία ιστορική στιγμή για τη χώρα σας, μία που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα.

Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της «Μακεδονίας», σας παροτρύνω να βάλετε στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα και να διασφαλίσετε ένα λαμπρό μέλλον για τους πολίτες σας μεταξύ της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών.

Tags
Back to top button