Δεν υπάρχει εποικοδομητική πρόταση, αλλά προσπάθεια να τεθούν προϋποθέσεις για μια συνάντηση στη Γενεύη, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί δυστυχώς και πάλι με χειραγώγηση να δημιουργήσει εντυπώσεις, αναφέρει προσθέτοντας ότι με επιμονή τις τελευταίες ημέρες μεταδίδεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια πολύ θετική και εποικοδομητική πρόταση, η οποία απορρίφθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
«Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Δεν υπάρχει εποικοδομητική πρόταση, μόνο προσπάθεια να τεθούν προϋποθέσεις για μια συνάντηση στη Γενεύη. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θέλει στη Γενεύη να τελειώσουμε ειδικά με το εδαφικό, μετά να ολοκληρωθούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και στο τέλος να συζητήσουμε τα θέματα που απομένουν στα άλλα κεφάλαια».
Δεν μπορεί, προσθέτει, να αποδεχτεί αυτή την επιμονή σε ακριβώς αντίθετα πράγματα από το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και την ανακοίνωση του αποτελέσματος της Διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου 2017. «Όταν είπα ότι κανείς Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτή την άποψη, αυτό εννοούσα».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει επίσης ότι χωρίς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει ξεκάθαρα αποδεχθεί ενώπιον της κοινής γνώμης έναν βασικό στοιχείο της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπριων, την εκ περιτροπής προεδρία και την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, προτείνει να συμφωνηθούν τα θέματα εδαφικού και ασφάλειας και εγγυήσεων.
«Δεν τίθεται θέμα να εγκριθεί μια τέτοια στάση. Στο σημείο που βρισκόμαστε για να μπορέσει να υπάρξει ένα αποτέλεσμα είναι πλέον ξεκάθαρο το τι πρέπει να γίνει. Για να μπορέσουμε να δούμε ολόκληρη την εικόνα, είναι υποχρεωτικό να συζητηθούν όλα τα σημαντικά θέματα που παραμένουν άλυτα σε μια παράλληλη διαδικασία».
Συζητώντας τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων σε μια πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Ακιντζί,σε μια άλλη διμερή σύνοδο/συνάντηση – κατά την έκφρασή του – να συζητηθούν τα άλλα θέματα. Εδώ και χρόνια, συνέχισε, δεν μπόρεσε να γίνει εφικτό το να συζητείται ένα θέμα, να κλείσει εξ ολοκλήρου για να περάσουμε στο άλλο, ούτε και τώρα είναι εφικτό. Γιατί, όπως είπε, κάνοντας ένα βήμα σε ένα κεφάλαιο θέλουν να ξέρουν τί θα γίνει σε ένα άλλο κεφάλαιο και επανέλαβε ότι όλα τα σημαντικά θέματα στα οποία θα γίνουν αμοιβαία βήματα θα πρέπει να συζητηθούν ως πακέτο.
Γι’ αυτό, δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί,πρότεινε να ορισθεί μια ημερομηνία εντός Ιουνίου για την Διάσκεψη της Γενεύης και μέχρι εκείνη την ημέρα να μπορέσουν να συνεχισθούν οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρεί δε, γράφει, ότι με αυτή την προσέγγιση στη Διάσκεψη της Γενεύης μπορούν να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα σε όλα τα σημαντικά θέματα των 6 κεφαλαίων.
Γνωρίζοντας ότι έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια, εάν αντί να επικεντρωθούμε στη λύση, συνεχισθούν με επιμονή οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες το καλοκαίρι, «προειδοποιούμε ότι μπορεί να προκαλέσουν νέες εντάσεις».
Η τουρκοκυπριακή πλευρά, καταλήγει ο κ. Ακιντζί θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της 12ης Ιανουαρίου 2017, «ωστόσο θέλω να υπογραμμίσω μία ακόμη φορά ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές προϋποθέσεις που είναι αντίθετες προς αυτές».