Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αχαΐα: H ξηρασία «εμφάνισε» ξανά σε τεχνητή λίμνη ολόκληρο εκκλησάκι

Με την ξηρασία λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων να δείχνει τα δόντια της σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, κτίσματα και οικισμοί που έως τώρα βρίσκονταν βυθισμένα σε τεχνητές λίμνες άρχισαν να αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο.

Η ξηρασία έφερε στο φως βυθισμένο οικισμό στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου στην Άρτα

Αυτή τη φορά, ένα ολόκληρο εκκλησάκι αποκαλύφθηκε σε περιοχή της δυτικής Αχαΐας, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που εμφανίστηκε και πάλι όταν έπεσε η στάθμη του φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Το εκκλησάκι αυτό βρισκόταν στο κέντρο της τεχνητής λίμνης, βυθισμένο εξ ολοκλήρου στο νερό μόλις δύο χρόνια πριν.

Ο συγκεκριμένος οικισμός όπου βρίσκεται το εκκλησάκι είχε εγκαταλειφθεί το 2009 προκειμένου να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη και το φράγμα ώστε να υδροδοτηθεί η περιοχή της Πάτρας. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του χωριού, το οποίο είχε κατοικηθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα ένα χωριό κοντά στα Τζουμέρκα εμφανίστηκε ύστερα από 44 χρόνια. Η στάθμη της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου λόγω της ανομβρίας υποχώρησε, με αποτέλεσμα ο εγκαταλελειμμένος οικισμός που κάποτε μετρούσε 100 κατοίκους να εμφανιστεί ξανά.

Η στάθμη της τεχνητής λίμνης εκεί, λόγω της ανομβρίας, είχε πέσει τουλάχιστον 10 μέτρα αποκαλύπτοντας ερείπια πέτρινων σπιτιών καθώς και του σχολείου, κορμούς και ρίζες δένδρων που έμοιαζαν με απολιθώματα, αλλά και τον ίδιο τον βυθός που σε πολλά σημεία είχε τελείως στεγνώσει.

Tags
Back to top button