
Σε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ο υπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι «είναι δεδομένο ότι φέτος προφανώς θα ξανά έχουμε πυρκαγιές. Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε τις καταστροφικές συνέπειες, να αποτρέψουμε τις ανθρώπινες απώλειες και στο τέλος της περιόδου να έχουμε τα συμπεράσματα τα οποία θέλουμε, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε ξανά για την επόμενη χρονιά». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ήδη από την 1η Απριλίου ξεκινά το ζήτημα των καθαρισμών των οικοπέδων και έκανε δημόσια έκκληση προς όλους τους πολίτες να προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η περσινή εμπειρία έδειξε πως, όπου υπήρξε καθαρισμένο οικόπεδο, η πυρκαγιά –ακόμη και αν πέρασε– δεν ήταν καταστροφική σε σύγκριση με ένα μη καθαρισμένο. Τόνισε δε πως, φέτος θα υπάρξει πολύ αυστηρός έλεγχος ενώ υπενθύμισε ότι την ευθύνη για τους ελέγχους, καθώς και για την επιβολή των ενδεχόμενων προστίμων, την έχουν οι Δήμοι.
Πέρυσι, η ικανοποιητική ανταπόκριση των πολιτών στον υποχρεωτικό καθαρισμό οικοπέδων και στην υποβολή δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο θεωρήθηκε ως μια καλή αρχή για μια ουσιαστική υλοποίηση των μέτρων πυροπροστασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 833.722 πολίτες υπέβαλαν δήλωση, ένας αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί φέτος. Το 2024, οπότε και ίσχυσε για πρώτη φορά το μέτρο σε τέτοια κλίμακα, ήταν μεταβατικό και το ζητούμενο από τους πολίτες ήταν να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα και όχι να επιβληθούν πρόστιμα.
Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων και ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Πάντως, οι πυρκαγιές στην Αττική το περυσινό καλοκαίρι κατέδειξαν εκτός των άλλων και τη σημασία του καθαρισμού των οικοπέδων. Όπως έδειξε η ανάλυση δεδομένων για τις αιτίες της εξάπλωσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε την 11η Αυγούστου στην βορειανατολική Αττική και έκαψε πάνω από 100 σπίτια και 100.000 στρέμματα, η συμβολή των ακαθάριστων οικοπέδων στην εξάπλωση της φωτιάς ήταν σημαντική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στους πληγέντες δήμους, 8 στα 10 σπίτια που είχαν σήμανση κίτρινη ή κόκκινη είχαν ακαθάριστα οικόπεδα (και δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις καθαρισμού).
Τα πρόστιμα για όσους δεν τηρήσουν την υποχρέωση για καθαρισμό των οικοπέδων τους
Πολίτες που δεν θα υποβάλουν δήλωση στο Εθνικό Μητρώο ή που υποβάλουν ψευδή δήλωση ή που δεν τηρούν ορθά τα προβλεπόμενα μέτρα κινδυνεύουν με πρόστιμα τα οποία ανέρχονται σε 50 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, ενώ προβλέπονται δαπάνες (για τους ιδιοκτήτες) αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, πρόστιμο για μη υποβολή δήλωσης (στα 1.000 ευρώ ανά συνιδιοκτήτη και χρέωση εξόδων καθαρισμού), ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ για ψευδή δήλωση. Παράλληλα, προβλέπεται πρόστιμο 750 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων αποφυγής πυρκαγιών ενώ σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως και 50.000 ευρώ.